Nuo senovės liaudies medicinoj buvo naudojami tam tikri produktai vyriškai potencijai gerinti. Tiesa, į tai buvo labai skirtingų požiūrių. Slavų tautose prioritetas buvo skiriamas augalinės kilmės seksualiniams stimuliatoriams – daržovėms, savo forma primenančioms vyrų genitalijas, tad lyderių vietas užėmė: morkos, burokai, ridikai, svogūnai ir salierai.
Ypač stebuklingų savybių priskirdavo česnakams. Beje, šiuolaikinė medicina taip pat rekomenduoja česnaką: virškinimui gerinti, kaip nuskausminančią, raminančią priemonę, šlapinimuisi gerinti, širdies kraujagyslėms plėsti ir lytinių liaukų funkcijoms stimuliuoti.
Vakarų Europos kultūroje buvo manoma, kad vyrus gan efektyviai veikia žali vištų kiaušiniai, o Rytuose dėl tos pačios priežasties naudojo egzotinį maistą: lytinius gyvūnų organus, šunų mėsą, šviežią gyvačių kraują… Puikia jaudinančia priemone kinų virtuvėje iki šiol laikoma sriuba „Paukščių lizdas“, gaminama iš produktų, kuriuose daug fosforo: dumblių, žuvų ikrų ir jūrinės kregždės lizdų.
Beje, pradedant nuo pačių „tamsiausių laikų“ žuvies vartojimas budo siejamas su gebėjimu padidinti seksualinį aktyvumą. Būtent dėl šios priežasties senovės Egipte žyniams buvo draudžiama valgyti žuvį. Ši idėja išliko ir iki mūsų dienų. Teigiamą jūros gėrybių poveikį seksualiniam aktyvumui liudija daugybė šiuolaikinių užsienio seksologų tyrimų. Jie pastebi, kad tose tautose, kaip pvz. pas japonus arba eskimus, kurių racione vyrauja riebus jūrinis maistas, lytinių problemų būna labai retai.
Iš jūros produktų seksualinei funkcijai gerinti rekomenduojama žuvis, žuvies taukai ir jūros žinduolių taukai, o ypač – žaliasis jūros dumblis spirulina, kurioje, apart fosforo yra būtinųjų vyriškai stiprybei aminorūgščių, vitaminų ir mikroelementų. Labai daug fosforo yra požeminiuose grybuose – triufeliuose. Žymus prancūzų rašytojas, teisininkas ir gastronomas Anselmas Brillat-Savarinas šia tema rašė: „Triufeliai daro moteris malonesnes, o vyrus – kupinus meilės“.
Tačiau nemažai medicinos autoritetų laikosi nuomonės, jog lytinių sutrikimų profilaktikai būtina staiga sumažinti riebalų vartojimą, ypač gyvulinių. Argumentuojama minėta nuomonė tuo, kad „trečiojo pasaulio“ šalyse, kur racione vyrauja vaisiai, daržovės, riešutai ir sėklos, beveik nėra seksualinių ir gimstamumo problemų. Ten yra daug ilgai gyvenančių žmonių, gyvenančių pilnavertį lytinį gyvenimą sulaukę net 100 ir daugiau metų (pavydu?).
Vakarų dietologai pataria vyrams rytais gamintis taip vadinamus „lecitininius pusryčius“. Tai yra specialiai parinktas maisto papildų rinkinys su cinku, kaliu ir magniu. Cinkas aktyviai dalyvauja testosterono – aktyviojo vyriško hormono fermento gamyboje. Manoma, kad cinkas veikia libido (lytinį potraukį), erekciją ir ejakuliaciją ir yra ypač būtinas vyresnio amžiaus vyrams, kadangi metams bėgant organizmas netenka gebėjimo įsisavinti cinką iš maisto. Be to, rūkymas, alkoholis, kava, įvairūs medikamentai ir infekcijos mažina organizmo sukauptas cinko atsargas, o dėl to kraujyje sumažėja testosterono kiekis ir blogėja seksualinės funkcijos.
Cinko trūkumas vyrams gali sukelti daug rimtų problemų. Jų tarpe: impotencija, prostatos uždegimas (prostatitas) ir ženklus spermos kiekio sumažėjimas. O jeigu cinko trūksta berniukui, kuris dar nesulaukė lytinio brendimo, gali nutikti taip, kad nepakankamai išsivystys penis ir sėklidės. Todėl seksologai pataria vyrams kasdien suvartoti po 15 mg cinko tablečių pavidalu. Gan didelis cinko kiekis yra mėsoje, riešutuose, daigintuose kviečiuose, žaliuose kiaušiniuose, kepenyse. Tačiau daugiausia cinko yra jūros produktuose, ypač austrėse.
Prie „seksualinių“ produktų priskiriamos didžiosios pupos, riešutai ir sėklos, požeminiai grybai – triufeliai, jūros gėrybės, vištų kiaušiniai, jautiena, veršių ir avių kepenys, vaisiai, daržovės ir medus.
Anot mokslininkų, vyrų seksulinei sveikatai kenkia duonos ir alaus mielės, riebus pienas, šokoladas, kava, pomidorai, briuselio kopūstai, didelės cukraus porcijos ir maistiniai dažikliai. Maisto produktai, apdoroti chemikalais patrauklumui gerinti ir galiojimo laikui pratęsti, netenka naudingųjų maistinių medžiagų ir negatyviai veikia seksualinę sveikatą. Tiesa, toksinis poveikis atsiranda naudojant minėtus produktus dideliais kiekiais. Vyrams nepageidautinų produktų tarpe yra konservuota mėsa, bekonas, dešros, dešrelės, rūkyta žuvis, saldieji gėrimai su dideliu cukraus kiekiu sudėty, konservuoti vaisiai ir kramtomos gumos.
O suvartoję 100 gramų „drąsai“ vyrai jaučia lengvumą ir malonų susijaudinimą. Nežymus alkoholio kiekis skatina lytinio potraukio suaktyvėjimą. Lytinis susijaudinimas pasireiškia net nevisai adekvačiose situacijose. Aukštos kokybės natūralūs vynai „Muskatas“, „Cheresas“, „Madera“ suteikia aštrumo seksualiniams santykiams. Neabejotinai, verta pagalvot apie kiekį ir individualią organizmo reakciją, kadangi alkoholio perteklius gali sukelti atvirkštinę reakciją – suglebimą, libido sumažėjimą ir erekcijos sutrikimų.
Atitinkamai, seksualinei sveikatai palaikyti svarbu: žinoti ribas vartojant alkoholį, rūpintis mityba ir gyventi sveikai. Trys minėti faktoriai skatina apsaugines vyro organizmo funkcijas, gerindami jo fizinius parametrus ir seksualines galimybes.
Išsamesnis produktų sąrašas bei keletas receptų mūsų straipsnyje: „Afrodiziakai – maistas, žadinantis aistrą„