Sportas ir Sveikata

rugpjūčio 11, 2011

Kas bendro tarp aukštojo išsilavinimo, matematikos ir kopūstų?

Ką dar rašė »
Parašė: Aš Vyras
Kas bendro tarp aukštojo išsilavinimo, matematikos ir kopūstų

Žiediniai kopūstai – tobulas maistas tiems, kas nori lieknėti skaniai ir greitai. Markas Tvenas kadaise sakė: „Žiediniai kopūstai – tai paprasti kopūstai su aukštuoju išsilavinimu“. Sprendžianti pagal šio produkto naudingąsias savybes, rašytojas buvo visiškai teisus. Kas yra žiediniai kopūstai? Su kuo valgomi žiediniai kopūstai? Ar žiediniai kopūstai gali apsaugoti nuo prostatos vėžio? Atsakymai į šiuos klausimus bei žiedinių kopūstų patiekalų receptai pateikti žemiau.

Valgomas dydis

Fraktalas brokolis

Žiedinis kopūstas – gamtos objektas, kurio dėka galima paaiškinti matematinę sąvoką „fraktalas“. 70-aisiais į matematiką fraktalą „atvedė“ prancūzų mokslininkas, Jeilio universiteto (angl. Yale University) absolventas Benua Mandelbotas. Charakteringas fraktalo požymis – tai panašumas, t.y. viena dalis – tai sumažinta visumos kopija. Gaunasi, kad kiekvienas žiedinio kopūsto žiedynas yra panašus į visą gūžę (kopūsto galvą).

Šios gražios ir skanios daržovės genealogija prasidėjo Kipre daugiau nei prieš 2500 metų. Beje, iš pradžių kopūstas taip ir vadinosi – kipro. Yra faktų, kad žiedinius kopūstus valgė Senovės egiptiečiai ir persai. XV a. žiediniai kopūstai atsidūrė Italijoje, o iš ten paplito po visą Europą.

Žiediniai kopūstai – universalus produktas: jie skanūs, turi mažai kalorijų (žiedinio kopūsto kaloringumas yra tik 21 kcal/100 g) ir tuo pačiu gerai pasotina bei yra neįtikėtinai naudingi. Didžioji azotinių medžiagų, esančių žiediniame kopūste, dalis – tai lengvai pasisavinami baltyminiai junginiai, todėl žiedinius kopūstus mūsų organizmai priima geriau už bet kokį kitą kopūstą. Šiame kopūste yra mineralinių druskų, baltymų ir angliavandenių. Žiedinio kopūsto baltymai yra turtingi aminorūgščių: arginino, lizino. Šioje daržovėje yra šiek tiek celiuliozės, kurią dėka jos švelnios struktūros ganėtinai lengvai suvirškina mūsų organizmas.

Žiediniai kopūstai, lyginant pagal naudingų medžiagų kiekį ir skonio savybes, neturi konkurentų. Kaip pavyzdį galima paminėti, kad žiediniuose kopūstuose yra 1,5 karto daugiau baltymų, 2-3 kartus daugiau askorbo rūgšties nei paprastuose kopūstuose. Be to, žiediniuose kopūstuose yra daug vitaminų: C, B1, B6, B2, PP, A. Taip pat juose yra kalio, natrio, fosforo, geležies ir magnio. Tai dar ne viskas. „Valgomasis fraktalas“ turtingas pektinų, obuolių, citrinų, folio ir pantoteno rūgščių.

Vaistų nereikia – yra žiediniai kopūstai

Žiediniai kopūstai

Visai neseniai Valstybinio vėžio instituto (JAV) bei Kanados organizacijos, kovojančios su onkologiniais susirgimais (Cancer Care Ontario) specialistai bandymų metu nustatė, kad žiediniai kopūstai (bei jų šeimai priklausančios daržovės, pvz.: brokolis) mažina tikimybę susirgti sunkia prostatos forma. Turbūt visi žino, kad prostatos problemos – tai, ko labiausiai bijo vyrai, bet, deja, tai taip pat yra viena iš dažniausiai pasireiškiančių vyrams ligų. Kasdien vartojant patiekalus iš žiedinių kopūstų auglio tikimybė mažėjo 52%, o vartojant tiek pat patiekalų iš brokolių – 45%.

Brokolis

Beje, tai pirmi bandymai, kurie parodė ryšį tarp žiedinių kopūstų vartojimo ir tikimybės susirgti prostatos vėžiu mažėjimo. Kaip veikia medžiagos, galinčios pažaboti auglius? Jos šalina toksines medžiagas, kurios žeidžia sveikas organizmo ląsteles bei taip skatina auglio atsiradimą. Reguliarus žiedinių kopūstų vartojimas mažina tikimybę susirgti: moterims – pieno liaukų vėžiu, vyrams – prostatos vėžiu. Kopūstų sultis rekomenduojama gerti sergant gastritu, diabetu, bronchitu, esant inkstų veiklos sutrikimams bei sergant kepenų ligomis.

Vaivorykštės spalvos lėkštėje – spalvoti žiediniai kopūstai

Spalvoti žiediniai kopūstai

Šiandien Europoje žiediniai kopūstai pasiekė, ko gero, populiarumo viršūnę. Spręskite patys: Šveicarijoje įsikūrusi tarptautinė kompanija Syngenta (vienas iš žemės ūkio lyderių, turintis filialų 90 šalių) į Jungtinės Karalystės lentynas padėjo naują žiedinių kopūstų rūšį – Rainbow Cauliflowers (liet. Vaivorykštiniai Kalafijorai/žiediniai kopūstai). Šių kopūstų žiedynai yra išskirtiniai: žalios, oranžinės ir violetinės spalvos.

Spalvoti žiediniai kopūstai

Endriu Kokeris (Andrew Coker), kompanijos atstovas, pabrėžė, kad neįprasta produkto spalva – visai ne genų inžinerijos rezultatas, o tradicinės selekcijos, trukusios ne vieną dešimtmetį, vaisius. Kompanijos atstovai pranešė, kad jie yra nusiteikę padirbėti su atspalviais, skoniu ir daržovės dydžiu. Skoniu naujieji žiediniai kopūstai, kas yra labai svarbu, visiškai nesiskiria nuo mums įprastų kalafijorų, tačiau skirtumas tame, kad, patiekus Rainbow Cauliflowers, Jūsų stalas mirgės vaivorykštės spalvomis. Savo spalvos daržovės nepraranda net po gaminimo.

Verdam, kepam, ardom

Žiedinių kopūstų salotos

Šiuolaikinėse virtuvėse žiediniai kopūstai naudojami sriuboms ir daržovių patiekalams gaminti. Juos verda arba tiesiog deda šviežius, pvz.: į salotas. Kaip teisingai paruošti žiedinius kopūstus? Kad žiedinis kopūstas po virimo liktų gražus, būtina prieš verdant įdėti jį į šaltą vandenį, kuriame būtų ištirpinta šiek tiek citrinų sulčių arba acto. Į klausimą, kaip virti žiedinius kopūstus, atsakysiu taip: emaliu dengtame puode (neuždengiant dangčiu!) gan didelėj temperatūroj apie 3-4 minutes. Vandens turi būti nedaug. Kitas paruošimo būdas – garų puode. Šiuo atveju produkto mineraliniai komponentai išsaugojami maksimaliai. Žiedinio kopūsto sultinį galima naudoti, kaip pagrindą sriuboms virti.

Jeigu ruošiatės žiedinį kopūstą troškinti, iš pradžių įmerkite jį į pieną (5 min) – jis bus skanesnis ir minkštesnis. Kai kurie kulinarai mėgsta troškinimo metu įdėti šaukštą majonezo arba jie tiesiog apkepa kopūstus miltuose, kad skonis būtų intensyvesnis.

Keletas populiarių patiekalų iš žiedinių kopūstų

Žiediniai kopūstai garnyrui

Žiedinių kopūstų garnyras

Ingredientai:

  • 1 kg žiedinių kopūstų,
  • 100 g morkų,
  • 1 raudona saldžioji paprika,
  • 1 žalia saldžioji paprika,
  • 1 arb. š. druskos,
  • 2 arb. š. cukraus,
  • 1/4 arb. š. kalendrų,
  • 1/4 arbš. š. juodųjų pipirų,
  • 1/4 arbš. š. raudonųjų pipirų,
  • 1 kuokštas krapų,
  • žiupsnelis citrinos rūgšties arba 0,5 stal. š. maistinio acto.

Paruošimas: žiedinius kopūstus nuplaukite, nuvalykite ir supjaustykite. Apiplikykite karštu vandeniu (3 min.) Morkas nuplaukite, nuvalykite, sutarkuokite arba supjaustykite plonais šiaudeliais. Saldžiąsias paprikas nuvalykite (būtinai išimkite sėklas), smulkiai supjaustykite žiedais, nuplaukite krapus ir smulkiai sukapokite. Žiedinius kopūstus, morkas, saldžiąsias paprikas, krapus sumaišyti ir pagardinti mišiniu iš druskos, cukraus, pipirų, kalendrų ir citrinos rūgšties.

Žiediniai kopūstai tešloje

Žiediniai kopūstai tešloje

Ingredientai:

  • Žiediniai kopūstai – 1 vnt.;
  • tešlai: miltai – 3/4 stiklinės,
  • kiaušiniai – 2 vnt.,
  • druska – savo nuožiūra,
  • augalinis aliejus kepimui,
  • tarkuotas sūris – savo nuožiūra.

Receptas: žiedinius kopūstus nuplaukite šaltame vandenyje, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Peilio pagalba susmulkinkite kopūstą į atskirus žiedynus. Užvirinkite puodą vandens, įberkite druskos ir įdėkite į verdantį vandenį paruoštus žiedynus. Sumažinkite ugnį ir šiek tiek apvirkite kopūstus (maždaug 8 minutes). apvirtus žiedynus sudėkite ant popierinių servetėlių, kad jos sugertų vandens perteklių.

Paruoškite tešlą. Suplakite kiaušinių baltymus ir trynius atskiruose induose. Į trynius įberkite miltus, druską, po to atsargiai supilkite masę į plaktus baltymus ir atsargiai išmaišykite. Tešla turi būti gan tiršta. Žiedynus mirkykite tešloje. Į storo dugno puodą įpilkite augalinio aliejaus, gerai įkaitinkite ir paeiliui dėkite į jį žiedynus. Beje, žiedynai turi visiškai panirti į aliejų (galima naudoti gruzdintuvę). Skrudinkite kopūstus, kol tešla apskrus. Paruoštus kopūstus patiekite, kol jie dar karšti, apibarstykite sūriu.

Žiediniai kopūstai su sūriu ir majonezu

Žiediniai kopūstai su sūriu ir manjonezu

Ingredientai:

  • 1 žiedinis kopūstas,
  • 150 g sūrio,
  • majonezas.

Paruošimas: išvirkite kopūstą (5-7 min.)pasūdytame vandenyje, leiskite ataušti, išardykite jį į atskirus žiedynus, sudėkite į karščiui atsparų indą, užpilkite majonezu ir apiberkite sūriu. Pastatykite į orkaitę ir kepkite kol susiformuos graži skrudinta plėvelė.

Žiediniai kopūstai su sūriu

Žiediniai kopūstai su sūriu

Ingredientai:

  • 1 žiedinis kopūstas,
  • 4 pomidorai,
  • 100 g sūrio,
  • 3 kiaušiniai,
  • žolelės,
  • augalinis aliejus.
  • Galima naudoti: grybus, dešrą arba kumpį, česnakus.

Paruošimas: išvirkite žiedinius kopūstus ir sudėkite į kiaurasamtį. Į gilią keptuvę įpilkite aliejaus. Į įkaitintą keptuvę sudėkite žiedynus ir gausiai apibarstykite jį džiūvėsėliais. Kepkite kopūstus kol susidarys skrudinta plėvelė. Kol kopūstai kepa, supjaustykite pomidorus, o geriausia būtų juos sutrinti ir pasidaryti pomidorų sulčių. Sutarkuokite sūrį. Suplakite 2-3 kiaušinius ir įpilkite gautą plakinį į sūrį. Viską išmaišykite ir užpilkite mišiniu kopūstus. Uždenkite keptuvę dangčiu. Troškinkite ant mažos ugnies. Kuomet sūris išsilydys, įberkite žolelių, leiskite šiek tiek ataušti ir patiekite. Labai skanu su grybais arba kumpiu. Mėgėjai gali pagardintį sūrį česnakais.

Žiediniai kopūstai padaže

Žiediniai kopūstai padaže

Ingredientai:

  • 1 žiedinis kopūstas,
  • 2 stiklinės grietinėles arba grietinės,
  • 1/4 – 1/2 stiklinės cukraus,
  • 2-4 tryniai,
  • vanilė arba cinamonas.

Paruošimas: žiedinį kopūstą įdėkite į verdantį vandenį ir virkite kol taps minkštas. Padažas: grietinėlę užvirinkite (galima su vanile arba cinamonu), įdėkite trynius, ištrintus su cukrumi, išmaišykite, pastatykite ant viryklės ir kaitinkite, kol sutirštės, bet neleiskite užvirti. Kopūstus patiekite karštus, prieš tai apipylę juos gautu padažu.

Skanaus!






 
 

 
6 nežinomi arba nepopuliarūs būdai, kaip atsikratyti riebalų

6 nežinomi (nepopuliarūs) būdai, kaip atsikratyti riebalų!

Jeigu tavo planai paversti savo „alaus pilvą“ (oi, atsiprašau: pilvą alui!) ištirpo kartu su tuo skaniu ausyčių užkandžiu, galbūt metas imtis alternatyvių metodų! Tweet
parašė Samanas
1

 
 
5 raumenų masės auginimo taisyklės

5 raumenų masės auginimo taisyklės!

Jeigu norite priaugti raumenų masės, sunkus darbas sporto salėje – vienas iš „Dievo“ įsakymų. Kokybiškai (pabrėžiu: KOKYBIŠKAI) salėje praleistas laikas pradeda netikėtinas metamorfozes, leidžiančias jū...
parašė Samanas
3

 
 
Vyrų varpos ligos

Vyrų sveikatos problemos: varpos ligos ir kaip jų išvengti!

Vyrams reikia žinoti, kas turi įtakos varpos sveikatai, kokios dažniausiai atsirandančios varpos problemos, kaip išsaugoti sveiką vyro varpą, nes varpos sveikata – ne tik gera erekcija. Varpos sveikata vyrui yra la...
parašė Aš Vyras
1

 

 
Treniruotė vaikų žaidimų aikštelėje

Treniruotė vaikų žaidimų aikštelėje

Na ką, jau artėjame link vasaros vidurio. Nuostabūs orai! Puiki proga daugiau laiko praleisti lauke, mėgautis saule ir aprūpinti organizmą gyvybinguoju deguonimi! Buvimas lauke yra dvigubai naudingas, jeigu jūsų pagrind...
parašė Samanas
0

 
 
Kaip pradėti bėgioti

Nuo ofisinės kėdės iki Berlyno maratono – dienoraštis. (II dalis)

Tęsiam temą: kaip pradėti bėgioti. Šiame straipsnyje Berlyno maratonui besiruošiantis Nikolaj pasakoja apie tai, kaip svarbu išsirinkti būtent jums tinkančią avalynę bei dalinasi kitomis įžvalgomis. Beje, tiems, ...
parašė Samanas
4

 
 
Kaip pradėti bėgioti

Nuo ofisinės kėdės iki Berlyno maratono – dienoraštis. (I dalis)

Sveiki, sporto aistruoliai! Pastebėjau, kad lauke vis daugėja bėgiojančių žmonių ir net neabejoju, kad visiems prijaučiantiems būtų įdomu sužinoti, kaip pradėti bėgioti! Manau, kad Jums patiks šio vyro dienoraš...
parašė Samanas
8

 




0 Komentarų


Pakomentuok pirmas!


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*