Išmokime degustuoti! Tikriausiai sutinkate, kad šiuolaikinėje visuomenėje reikėtų mokėti vertinti skirtingas vynų rūšis, kurios tarpusavyje yra labai panašios spalva ir aromatu. Jums reikės: taurės vynui su ilga kojele (200 ml), lapo popieriaus, tušinuko, baltos duonos gabaliuko ir stiklinės vandens! Svarbu rašyti aiškiai! Ypač, jeigu turite gerą atmintį ir susikaupė daug neragautų vynų… Atminkite, kad tai bazinės vyno degustavimo taisyklės, surašytos labai paprastai, kad bet kas galėtų pasimėgauti degustavimo procesu namie!
Štai ir degustavimo taisyklės:
1. Patiekimo taisyklės: skirtingai nuo etiketo taisyklių, jauni (vynai) šiuo atveju eina pirmi. O raudonieji po baltųjų. Beje, baltą vyną patiekia atšaldžius iki +10. O raudonieji vynai turėtų būti kambario temperatūros.
2. Atsargiai atidarę butelį pripildykite trečdalį taurės ir pažiūrėkite kaip vynas atrodo priešais šviesą. Užsirašykite savo pastabas. Būtų gerai naudoti netikėtus palyginimus.
3. Pasukinėkite taurę, pridėkite jį prie nosies ir greitai įkvėpkite. Jūs pastebėsite, kad pirmų 2-3 sekundžių metu galima užuosti aromatus, iš kurių sudaroma visa „puokštė“. Vėliau aromatas neutralizuojasi. Nuosekliai aprašykite įspūdžius.
4. O dabar… gurkšnis. Pradžiai nedidelis. Pavarinėkite vyną, suvilgykite burną, taip jūs sužadinsite savo liežuvio receptorių grupes. Kaip suprasti, kad vynas geras? Jūs pajusite aiškų poskonį, besiskiriantį nuo pagrindinio skonio. Po visko reikia išskalauti burną vandeniu ir užkąsti gabaliuku duonos.
Pažiūrėkite: jūs jau turite surašytas vyno charakteristikas: spalvą, kvapą ir skonį. Dar šiek tiek naudingos informacijos: išsaugokite lapą, įdėkite jį į savo asmeninę degustavimo kolekciją jeigu vynas patiko pagal visus tris pagrindinius parametrus!
Bokalas wtf ?
Ačiū už pastabą. Pripažįstu – suklydau!
Pagarbiai,
Faustas