Suk nesukęs, tačiau kerta per kišenę dabartinis gyvenimas – net kelnių nėra už ką įsigyti (kaip matote nuotraukoje viršuje ;) ), o tai reiškia, kad kenčia ir racionas, tačiau dar ne laikas dėti dantis ant lentynos – save ir netgi svečius galima nustebinti pačiais paprasčiausiais, tačiau velniškai skaniais (tinkamai paruoštais) produktais.
Siūlome gaminti skaniai ir rekomenduojame jums nenuostolingų biudžetui receptų. Taigi, kaip iš paprastų produktų pagaminti skanų, nebrangų, sotų ir (lyginant) netradicinį patiekalą???
Bulvės – žvaigždė kelrodė (bulvių apkepas)
Šiam apkepui paruošti turėsite išleisti pinigų tik kilogramui bulvių ir grietinėlei bei pienui. Likusių produktų (turbūt) turėsite nuo praeitų apsipirkimų! Pažadame, kad rezultatas bus toks, kad nuo patiekalo nebus įmanoma atplėšti net čiupus už ausų.
Taigi, bulvių apkepui paruošti reikia:
- kilogramo bulvių,
- 100 gramų grietinėlės,
- pusės litro riebaus pieno,
- keturių kiaušinių trynių,
- druskos,
- pipirų,
- dviejų lydytų sūrelių,
- dviejų šaukštų kapotų žalumynų,
- vieno svogūno,
- česnako skiltelės.
Bulves nuskutam, supjaustome plonais griežinėliais, leidžiame šiek tiek apdžiūti. Trynius išmaišome ir įpilame į juos pieną bei grietinėlę. Lydytą sūrelį (sūrį) smulkiai supjaustome, svogūnus supjaustome žiedais.
Įkaitiname orkaitę iki 250 C. Skardą (kepimo formą) sutepame sviestu/aliejumi ir dedame bulves sluoksniais – kiekvieną sluoksnį sūdome ir beriame pipirų. Tarp sluoksnių – žalumynai, sūrio gabaliukai, svogūnai ir susmulkinti česnakai. Viršų dar kartą pabarstome žalumynais ir sūriu bei viską užpilame kiaušinių ir pieno/grietinėlės mišiniu. Kepame 40-50 minučių.
Kulinarai rekomenduoja likus maždaug 10 minučių iki pabaigos užkloti apkepą folija, kad plutelė „nesudegtų“.
Grikių kotletai – tai ne butaforija, o labai skanu ir sotu!
Stipriai išalkus galima ir iš grikių pasigaminti labai skanių kotletų. Grikių kotletai – skanus ir sotus užkandis, tinkantis ir labai patinkantis vegetarams!
Grikių kotletams pagaminti reikės:
- stiklinės grikių,
- trijų kiaušinių,
- vieno svogūno,
- vienos nedidelės morkos,
- dviejų stal. šauktų grietinės,
- pusės stiklinės miltų,
- džiūvėsėlių (smulkintų, kepimo),
- lydyto sūrio,
- druskos.
Išverdame grikių košę, atvėsiname ją, įmušame kiaušinius, įdedam grietinę. Smulkiai sukapotus svogūnus ir morkas šiek tiek apkepame arba nuplikome (turi suminkštėti). Iš anksto sušaldytą sūrį sutarkuojame (sušaldytas gerai tarkuojasi). Po to įdedame svogūnus, morkas, tarkuotą sūrį ir miltus į košę. Šiek tiek druskos ir „faršas“ kotletams paruoštas. Formuojame kotletus, apvoliojame džiūvėsiuose ir kepame keptuvėje!!! Paragauk – nepasigailėsi!
Manų kruopos – jėga (Manų kruopų pyragas)
Na, kuris Lietuvos gyventojas desertui nenorėtų suvalgyti skanaus pyrago gabalo? Tai, kad pyragas – brangus malonumas – visuotinė, masinė iliuzija, kurią labai lengvai galima sugriauti pagaminant neįtikėtinai paprastą manų kruopų pyragą.
„Manukas“ – tai, tiesą sakant, pyragas, kurio pagrindas – manų kruopos. Jeigu jūsų lentynose užsiliko bent 200 gramų šių klasikinių „darželinukiškų“ kruopų, galima drąsiai kibti į „Manuko“ gamybą – nenusivilsit.
Taigi, „Manukui“ pagaminti reikės:
- trijų kiaušinių,
- stiklinės cukraus,
- stiklinės miltų,
- stiklinės manų kruopų
- stiklinės kefyro,
- pusės pakelio margarino
- pusės arb. šaukštelio maistinės sodos.
Kiaušinius suplakame kartu su cukrumi, po to įberiame manų kruopas, margariną, miltus, kefyrą ir sodą. Viską gerai išmaišome, kad nebūtų gumulų.
„Manuką“ galite „įdaryti“ razinomis, džiovintais vaisiais, smulkintais riešutais, obuolių gabaliukais (bus panašus į obuolių pyragą) ir netgi uogiene. Taip pat „Manuką“ galima valgyti „gryną“ (be įdarų ir pagardinimų) – tokiam pavidale jis taip pat labai skanus.
Paruoštą tešlą įpilam į aliejumi suteptą kepimo formą. Jeigu norite, galite pabarstyti aguonų arba cinamono. Formą dedam orkaitėn ir laukiame, kol tešla apskrus.
Morka – draugė ir ją galima ne tik graužti!!! (Morkų pyragas)
Morkų pyragas – skanumynas, kurį nėra gėda pateikti ant šventinio stalo. Šiam pyragui išleisite išties juokingą pinigų sumą, o malonumas, kurį jis jums suteiks, „patrauks“ link išties rafinuoto deserto.
Morkų pyragui pagaminti reikės:
- 100 gramų miltų,
- stiklinės kefyro,
- pusės stiklinės cukraus,
- pusės pakelio margarino,
- pusės arb. šaukštelio sodos,
- vienos vidutinio dydžio morkos,
- 50 gramų graikinių riešutų.
Sumaišome margariną su cukrumi, įpilame kefyrą, sodą, miltus, pagardiname viską žiupsneliu cinamono ir gerai išmaišome. Į mišinį įdedame tarkuotų morkų ir smulkintų graikinių riešutų, viską dedame į kepimo formą; dedame į orkaitę ir laukiame, kol susidarys graži plutelė.
Visi šiame straipsnyje pateikti receptai tikrai išsaugos Jūsų piniginę, palepins Jūsų skrandį, sudarys teigiamą įspūdį prieš damą, net jeigu šaldytuve „pelė pasikorė“!!! Lengvas maistas – pavykęs vakaras!
Skanaus!