Meniu

rugsėjo 14, 2011

Rudeninių daržovių nauda! (+ receptai)

Ką dar rašė »
Parašė: Samanas
Rudeninių daržovių nauda

Įpusėjo pirmas rudens mėnuo! Pats šilčiausias, pats dosniausias. Pats turtingiausias sezoninių produktų metas. Rugsėjo mėnesį, anot dietologų ir restoranų savininkų, būtina atkreipti į šiuos produktus: kopūstus, pupeles, moliūgus, grybus, riešutus, pomidorus. Iš vaisių specialistai pataria rinktis svarainius, obuolius, spanguoles, figas. Iš mėsos produktų rekomenduojami, pirmiausia, ėriena, antiena, kurapkiena (savaime suprantama, kad sąrašas nėra galutinis – jį sudaro mažiausiai pusšimtis produktų). Ką galima pasigaminti iš minėtų produktų? Jūs galite pasigaminti šimtus, o gal ir tūkstančius patiekalų! Mes šį kartą apsiribosime salotomis.

Kopūstai

Savojinia ikopūstai

Kopūstų rūšių yra daug, tačiau mes, Lietuvos gyventojai, geriausiai žinome klasikinius baltuosius gūžinius kopūstus ir, be abejo, žiedinius kopūstus. Pastaruoju laiku ant stalo vis dažniau pasirodo brokoliai, savojiniai kopūstai, raudoneji kopūstai. Kiekviena iš minėtų kopūstų rūšių turi ypatingų, žmogaus organizmui reikalingų vitaminų ir mikroelementų. Pavyzdžiui, paprasti baltieji gūžiniai kopūstai pasižymi labai didelėmis antioksidantų atsargomis, apsaugančiomis mūsų organizmo ląsteles nuo priešlaikinio senėjimo ir onkologinių ligų. Taip pat baltieji gūžiniai kopūstai – galingas geležies šaltinis, o geležis būtina anemijos profilaktikai, širdies ir kraujagyslių sistemai, smegenų aktyvumui palaikyti. Brokoliai pasižymi dideliu folio rūgšties kiekiu. Folio rūgštis taip pat kovoja su vėžinėmis ląstelėmis. Žiediniai kopūstai teigiamai veikia plaukų sveikatą ir grožį, stimuliuodami jų augimą.

Brokolių ir apelsinų salotos

Apelsinų mandarinų ir brokolių salotos

Mums prireiks:

  • brokolių – 500g,
  • apelsinų – 2 vnt.,
  • baltųjų vynuogių – 100 g,
  • citrinos – 0,5,
  • jogurto – 200 g,
  • švelnių garstyčių – 1 stal. š.,
  • druskos ir pipirų – savo nuožiūra.

Paruošimas: atskirkite brokolių žiedynus nuo stiebelių, nuplaukite ir supjaustykite stiebelius. Sudėkite juos į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 3-4 min. Po to sudėkite žiedynus ir virkite dar 2-3 min. Paruošti brokoliai turi būti kieti. Nupilkite vandenį, nuplaukite šaltu vandeniu. Nuimkite apelsinų žieveles, supjaustykite plonomis juostelėmis ir palaikykite verdančiame vandenyje 5 minutes, sudėkite apvirusias žieveles į kiaurasamtį. Suskirstykite apelsiną į daleles, tačiau taip, kad galėtumėte surinkti nesisunkiančias sultis. Sumaišykite apelsinų sultis su citrinos sultimis, įdėkite jogurto ir garstyčių. Sudekite į lėkštes brokolių žiedynus, apelsinų griežinėlius ir vynuoges be kauliukų. Apšlakstykite jogurtiniu padažu, papuoškite plonomis apelsinų žievelių juostelėmis.

Pomidorai

Pomidorai

Pomidorai – vienos iš nedaugelio daržovių, augančių pas mus ir turinčių savyje reto augalinio pigmento likopeno. Jis tinka, kaip profilaktinė priemonė nuo onkologinių susirgimų ir afektyviai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Kasdien vartodami pomidorus mes saugome širdį nuo infarkto. Taip pat pomidorai padeda kovoti su ateroskleroze ir viršsvoriu. Pomidorus patariama dideliais kiekiais vartoti žmonėms, kurių imunitetas nusilpęs, kurie dažnai serga UVRI (ūmi virusinė respiratorinė infekcija) ir gripu.

Pomidorų, fetos ir grybų salotos

Pomidorų , fetos sūrio ir grybų salotos

Mums reikės:

  • pomidorų – 3-4 vnt.,
  • žiedinių kopūstų – 300 g,
  • fetos sūrio – 100 g,
  • alyvuogių (be kauliukų) – 5-10 vnt.,
  • šampinionų – 4-5 vnt.,
  • aliejaus Altero Gold (Golden),
  • kalendrų – savo nuožiūra.

Paruošimas: pirmiausia apie šampinionus. Patarčiau įsigyti keletą visai jaunų grybų. Tokių, kurių kepurėlės dar neatsivėrė ir kuriuose nesimato tamsių juostelių vidinėj kepurėlės dalyje. Grybus galite supjaustyti žalius, tačiau taip pat galite juos apvirti pasūdytame vandenyje (1 min). Taigi, žiedinius kopūstus išardome į mažus žiedynus, smulkiai supjaustome, įdedame žiedais supjaustytų alyvuogių, pomidorų ir šampinionų. Sudedame kubeliais supjaustytą fetos sūrį. Viską gerai išmaišome, pagardiname aliejumi Altero Gold, druska, kalendromis.

Pupelės

Pupelės

Tai vienos iš nedaugelio daržovių (ankštinių), kurios išsaugo didžiąją gerųjų elementų dalį net po troškinimo arba konservavimo. Pupelės padeda kovoti su viršsvoriu, subalansuoja kasos veiklą, žarnyno peristaltiką, skatina organizmo valymąsi ir greitą šlakų bei toksinų šalinimą. Kai kurie rekomenduoja pupeles valgyti pupeles dideliais kiekiais po ilgo antibiotikų kurso. Salotos iš pupelių, nepaisant aukštos maistinės vertės, populiarios žmonių, norinčių sulieknėti, tarpe, kadangi pupelės neskatina riebalų kaupimosi problematinėse kūno srityse.

Toskaniškos pupelių salotos

Pupelių salotos

Mums reikės:

  • rūkyto bekono (juostelių) – 4 vnt.,
  • žaliųjų pupelių – 250 g,
  • baltųjų pupelių (konservuotų) – 400 g,
  • raudonųjų pupelių (konservuotų) – 400 g,
  • mažų pomidoriukų (ketvirčių) – 175 g,
  • alyvuogių aliejaus – 3 stal. š.,
  • raudonojo vyno acto – 1 stal. š.,
  • grūdėtų garstyčių – 2 stal. š.,
  • bazilikų (šviežių) – 2 stal. š.

Paruošimas: apskrudinkite bekono juosteles (kol susidarys traški plutelė), po to supjaustykite jas mažais gabaliukais. Užvirinkite didelį puodą pasūdyto vandens, įdėkite į jį žaliųjų pupelių ir virkite, kol jos suminkštės. Nupilkite vandenį ir nuplaukite pupeles šaltu vandeniu. Suberkite virtas pupeles, bekoną ir įdėkite konservuotų pupelių bei pomidorų. Sudėkite visus likusius ingredientus, išmaišykite ir tučtuojau pateikite.

Moliūgas

Moliūgas

Dietologai moliūgą juokais vadina „Mendelejevo lentele“, nes šios daržovės sudėtis yra neįkainojama. Kepto moliūgo receptais kulinarinėse knygose sutinkami kur kas dažniau nei, pavyzdžiui, salotos iš žalio moliūgo. Gaila! Nepaisant to, kad salotos iš moliūgo yra gražios ir originalaus skonio, jose (tiksliau, pačiame moliūge) yra B grupės vitaminų, karotino ir vitamino K, magnio (Mg), geležies (Fe). Sunokusio šviežio moliūgo skonis yra ganėtinai išraiškingas, todėl ingredientus salotoms reikia rinktis apgalvotai. Salotų receptuose siūloma dėti obuolių, salierų, svarainių, morkų arba vynuogių. Gardinti moliūgų salotas geriausia augaliniu aliejumi, mišiniu iš aliejus ir acto arba jogurtu.

Obuolių ir moliūgų salotos su raudonųjų serbentų sultimis ir riešutais

Moliūgo ir obuolių salotos

Mums reikės:

  • obuolių – 200 g,
  • nuvalyto moliūgo – 200 g,
  • graikinių riešutų – 50 g,
  • raudonųjų serbentų sulčių – 100 g,
  • cukraus – 25 g,
  • citrinos rūgšties arba citrinos sulčių.

Paruošimas: sutarkuokite stambia tarka obuolius ir moliūgus. Po to užpilkite gautą masę raudonųjų serbentų sultimis bei citrinos sultimis (arba citrinos rūgšties žiupsneliu). Viską gerai išmaišykite kartu su susmulkintais graikiniais riešutais ir negailėdami apibarstykite cukrumi. Patartina šias salotas paruošti anksčiau (maždaug 2 val. iki patiekiant).

Būkite sveiki ir skanių įspūdžių!






 
 

 
Vyro moters gyvenimo suvokimas

Kodėl skiriasi vyrų ir moterų gyvenimo suvokimai?

Tik po pirmų metų bendro gyvenimo su žmona pradėjau suvokti, kad skirtumai tarp mūsų apibūdinami ne tik išoriniais skirtumais, auklėjimu ir asmeniniais pasirinkimais. Tikriausiai, pirmas dalykas, kuris mane nustebino &...
parašė Henrikas
0

 
 
Paprastumas vyriškos vertybės

Apie paprastumą ir pagrindines vyriškas vertybes!

Metams bėgant pradedi šiek tiek kitaip į viską žvelgti, persitvarkai savo vertybių orientyrus – kitaip supranti paprastumą ir pagrindines vyriškas vertybes! Ateina laikas, kuomet tave vis mažiau domina kažkieno ...
parašė Vytautas
0

 
 
Kaip sakyti komplimentus

Menas arba kaip sakyti komplimentus!

Bendraudami su aplinkiniais kiekvienas, be abejo, norime, kad žmonės būtų geros nuomonės apie mus. Universaliausias būdas įtikti žmogui, t.y. padėti jam suformuoti nuomonę apie jus – komplimentas. Komplimentus m...
parašė Faustas
1

 

 
Ledai su Viagra

Ledai su Viagra – šampano skonio „Susijaudinimas“!

Britas ledų gamintojas sukūrė ledus su 25 mg Viagros vienoje porcijoje. Tai dar ne viskas. Skonis, pavadintas „Susijaudinimu“ (angų k. „The Arousal“) savyje slepia šampaną – pagrindinį ingredientą. Na, a...
parašė Pipiriukas
0

 
 
Kas yra Dan Bilzerian

Kas yra Dan Bilzerian ir kodėl jam pavydi visi pasaulio vyrai?

Kas yra Dan Bilzerian ir kodėl jam pavydi visi pasaulio vyrai? Na, pradėkime nuo to, kad šis vyrukas neturi jokių stabdžių ir gali leisti sau praktiškai bet ką, pavyzdžiui, numesti nuo namo stogo visiškai nuogą porno...
parašė Pipiriukas
14

 
 
Brangiausias pasaulio restoranas SubliMotion

Brangiausias pasaulio restoranas SubliMotion – vakarienė už 5200 Lt!

Jeigu kada keliausite į Balearų salyno pietvakarius, o tiksliau – į Ibisą,  jau galite atsidėti ~1500 eurų asmeniui už išskirtinę puotą. Taip taip, tai maždaug 5200 litų vienam asmeniui už pasisėdėjimą ...
parašė Faustas
0

 




0 Komentarų


Pakomentuok pirmas!


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


*

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>