Sveiki, smaližiai! Naminiai vafliai – tai skanumynas, visiems mums primenantis vaikyste. Pamenat, kaip mamos arba močiutės ilgai virdavo kondensuotą pieną, kol jis karamelizuodavosi, o vos tik pradarius skardinę, skanumynas mistiškai „išgaruodavo“ nė nepatekęs ant šviežių traškių naminių vaflių! Na, šiais laikais yra „Rududu“, tad pieno virti jau nebereikia! Jau pliusas! Kadangi šis naminių vaflių receptas keliauja iš kartos į kartą, pasidalinsiu juo ir su Jumis!
Traškūs naminiai vafliai (klasikinis receptas)
Jums reikės:
- Kiaušinių – 5 vnt.
- Sviesto – 200 g.
- Miltų – 1 stiklinės.
- Cukraus – 1 stiklinės.
- Kepimo miltelių (anksčiau naudojo valg. sodą) – 2 arb. š.
- Vanilinio cukraus – 1 arb.š.
- Vaflinės (be jos, be abejo, niekur…)!
Gaminame naminius vaflius!
Suplakame kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, o tuo tarpu ant silpnos ugnies ištirpiname supjaustytą gabaliukais sviestą. Tada supilame sviestą į plakinį, tik būkite atidūs, kad sviestas nebūtų karštas, nes kiaušinių baltymai gali „susisukti“ ir nieko nesigaus. Į gautą masę pamažu beriame miltų ir kepimo miltelių mišinį ir tuo pačiu metu maišome (aš naudojau blenderį). Tešla turi gautis tirštokai skysta, bet ji turi lengvai pasiskirstyti po vaflinę kepimo metu. Tiesiog laikykitės proporcijų ir viskas pavyks! Paprasta!
Įjungiame vaflinę. Dozuojam tešlą staliniu šaukštu. Aš naudojau seną, tarybinę vaflinę, kuri karaliavo virtuvėj dar tada, kai nebuvau gimęs., tad jai pilnai pakako 2 didelių šauktų vienam vafliui pagaminti! Jums teks patiems eksperimentuoti su savo vaflinėm, kad gautųsi taisyklingos formos vaflis iš kurio po to galėsite formuoti vamzdelius arba ragelius.
Kepam 2-3 minutes (priklausomai nuo vaflinės).
Vaflių forma! Atminkite, kad vaflius būtina formuoti iškart ištraukus iš vaflinės, nes jie labai greitai stingsta! Jeigu kepsite vaflius pirmą kartą, rekomenduoju pradėti nuo vamzdelių formos, nes rageliui padaryti reikia šiek tiek rankų miklumo.
Aš labiau mėgstu ragelius, nes į juos galima įdėti įvairių ledų, vaisinių salotų, tačiau tam ragelius reikia paruošti, nes priešingu atveju jie tiesiog išbrinks ir subyrės. Jeigu naudosite įdarui ne karamelizuotą kondensuotą pieną („Rududu“) ir ne grietinėlę, kaip, pvz., šiame recepte, rekomenduoju pasidaryti šokoladinę „izoliaciją“. Aš ilgai „nežaidžiu“ ir laužydamas visas konditerijos taisykles tiesiog ištepu ragelių vidų ištirpusio šokolado mase ir įdedu vaflius į šaldytuvą 10-15 min. Šokoladas sustingsta ir tikrai tikrai nespėja atitirpti, nes tokį desertą svečiai sudoroja itin greitai.
Įdarui galima naudoti viską, ką kužda fantazija:
- Grietinėlę (mano pamėgtas įdaras).
- „Rududu“
- Vaisius
- Uogas
- Ledus (skaniau nei tie parduotuviniai vafliai) ir t.t.
Štai ir viskas! Naminiai vafliai – tai ne aukštoji matematika, vyrai, tad galite nustebinti savo damas puikiu skanumynu! Joms tikrai patiks!
As tokius vaflius kepu visa diena,sena tarybine keptuve labai leta.Receptas panasus,tik niekada nededu sodos.Ir kam ji reikalinga,nes vafliai ir taip issipucia,o ir idaro nereikia,nes mes tuos vaflius kaip semkas suvalgome.
Na, čia jau skonio ir fantazijos reikalas :). Mum, pavyzdžiui, su įdaru skaniau ir sočiau – nesuvalgysi kaip „semkas“ jei kokiu rududu įdarysi ;).
Pagarbiai,
AV
Kepėm vaflius visiškai laikantis nurodymų, gavosi SUPER, truputį neturėjom kaip pamatuot „stiklinės miltų“ :D tai truputį pusiau iš akies įbėrėm, truputį pagal receptą, bet iš esmės labai skanu!
Na ką,
Labai smagu, kad pravertė! Turiu dar neblogos medžiagos vaflių tema! Paskelbsiu, kai turėsiu daugiau laiko ;)!
Pagarbiai,
A.
Galėtumėt įdėti gaminimo proceso netrauktų.
Ir man iškilo sunkumų dėl „stiklinės“ miltų. Pagal maniškes stiklines išėjo 1.5 stiklinės. Nors dariau pirmą kartą, bet ragelių formos gavosi kaip reikiant. Žodžiu super. Spaudžiu like už receptą :)