Meniu

balandžio 11, 2013

Kiaulienos šašlykai – paprasta ir skanu!

Ką dar rašė »
Parašė: Pipiriukas
Kiaulienos šašlykai

Kiaulienos šašlykas – vienas labiausiai pamėgtų patiekalų mūsų kolektyve, tad nusprendėme parodyti Jums, kokie šašlykų receptai laukia Jūsų knygoje „Skaniausi šašlykai nuo A iki Ž“, kurią galėsite parsisiųsti užsiprenumeravę mūsų naujienas (forma straipsnio pabaigoje).

Sinoptikai jau žada atšilimą, tad netrukus turėtų prasidėti kepsnių sezonas ir net neabejojam, kad vyrai jau pasiilgo to aromato ir ritualo, kuomet draugų kompanija susirenka aplink kepsninę ir kiekvienas pasidalina neginčytinu ir geriausiu būdu, kaip kepti šašlykus!

Prieš pateikdami Jums kiaulienos šašlykų receptų norėtume paminėti kai kuriuos svarbius dalykus!

Ką vertėtų žinoti prieš perkant mėsą šašlykams?

Kiaulienos šašlykas

Gamindami šašlykus stenkitės vengti šaldytos mėsos, kadangi joje nėra nė trečdalio medžiagų, kurių gausu šviežioje. Nesvarbu kaip ruošite šaldytą mėsą: marinuosite, daužysite mėsos plaktuku – šaldyta mėsa vis vien bus kieta ir beskonė.

Nederėtų kepti šašlyko iš ką tik paskersto gyvūno mėsos. Nuo skerdienos privalo nulašėti kraujas, mėsa turi pagulėti, „pailsėti“ 2-3 valandas. Tas pats liečia ir žvėrieną.

Šašlykams gaminti geriausiai tinka skerdenos dalis, esanti palei stuburą ir sprando srityje – tai pati švelniausia kiaulienos dalis. Riebalai minėtoje mėsoje pasiskirstę tolygiai. Rinkdamiesi kiaulieną atkreipkite dėmesį, kad mėsa būtų rožinės spalvos (tai šviežumo rodiklis). Galima pačiupinėti mėsą – ranka turi likti sausa (parduotuvėse čiupinėti neleis)! Sultys turi būti permatomos. Atminkite, jog šviežia mėsa yra tankesnė – duobutė, atsirandanti paspaudus, greitai išsilygina.

Kreipkite dėmesį ir į riebalus. Šviežios kiaulienos riebalai būna švelniai rožinės arba balkšvai rožinės spalvos.

Pirkdami mėsą atkreipkite dėmesį į jos kvapą. Šviežia mėsa turi šviežią aromatą be jokių pašalinių kvapų.

Suaugusių gyvūnų mėsa – sultinga, raudonos spalvos; pagaminti iš tokios mėsos skanų valgį sugebės praktiškai bet koks kulinaras. Senų gyvūnų mėsa – tamsiai raudona ir riebalai būna geltonos spalvos. Norėdami iš tokios mėsos pagaminti skanų patiekalą turite būti kantrūs bei turėti gerų įgūdžių.

Šašlykų gaminimo subtilumai!

Kiaulienos šašlykas

  • Šašlykai turi būti kepami 15 cm atstumu virš įkaitusių žarijų, pageidautina naudoti ketaus šašlykinę.
  • Marinuoti produktus būtina emaliuotame, moliniame arba stikliniame inde. Negalima mirkyti ir ruošti mėsos aliuminiam puode: šio metalo oksidai, sąveikaudami su kitais produktais ir skysčiais, gadina būsimo patiekalo skonį.
  • Mėsa, žuvis ir paukštiena bei kiti produktai, kuriuos ruošiatės kepti ant iešmų arba grotelių, privalo būti tik šviežiausi. Verta rinktis sultingą, jauno gyvūno mėsą. Ant grotelių galima kepti viščiuką, žuvį ir kotletus.
  • Groteles ir iešmus pageidautina iš anksto sutepti aliejumi ir gerai įkaitinti. Mėsą gamybos proceso metu reikia retkarčiais apšlakstyti riebalais arba vandens ir citrinos, arba vandens ir marinato mišiniu (santykis 1:1).
  • Kad mėsa arba žuvis būtų sultingesni, ant šiltų šašlykų galima uždėti sviesto gabaliukų.
  • Nereikia daryti labai didelių gabaliukų. Gabalas turi būti maždaug 2-2,5 cm storio, nes kitaip jis tiesiog neiškeps. Mėsą mauti ant iešmo reikia išilgai pluošto, mažesni gabaliukai turi atsidurti šonuose, didesni – centre.
  • Iešmus dėkite labai tankiai (arti vienas kito) – mažiau liepsnos riebalai – daugiau dūmų ir, atitinkamai, rezultatas – skanesni šašlykai.
  • Jeigu šašlykui gaminti renkatės kiaulieną, gabaliukuose neturi būti daug riebalų: lašiniai išsilydys, pradės svilti ir dėl to mėsa įgaus nemalonų skonį. Todėl geriausia riebalus nupjauti prieš kepant/marinuojant.
  • Svarbiausia – nedaryti iš mėsos armonikos. Pakanka tiesiog pradurti mėsa išilgai dvejose vietose. Stebėkite, kad mėsos gabaliukai nekabėtų ir nesitabaluotų. Tarp jų galite įdėti mažą svogūno arba saldžiosios paprikos gabaliuką. „Tarpines“ reikia dėti taip, kad jų nesimatytų. Dažnai tose vietose, kur gabaliukai liečiasi, mėsa iškepa blogokai.
  • Atskirdami gabaliukus vienus nuo kitų („tarpinių pagalba“) Jūs tolygiau iškepsite mėsą. Kepimo proceso metu (kuomet mėsos poros užsidaro), sukinėti iešmus reikia ne daugiau 2-3 kartų, kad mėsa neišdžiūtų, na, arba iešmai turėtų būtų sukinėjami be perstojo.
  • Ar šašlykai iškepė tikrinama lengvai įpjaunant didžiausią gabaliuką. Jeigu sultys permatomos – galima patiekti ant stalo. Jeigu rožinės – mėsa neiškepė. Jeigu sulčių nėra – atsitiko nepataisomas dalykas: Jūsų šašlykai išdžiuvo, galite drąsiai juos išmesti ir eksperimentuoti su kita porcija.
  • Negalima gaminti šašlykų naudojant pušies, eglės, kėnio, maumedžio, klevo, alksnio, uosio, tuopos, drebulės, šermukšnio, gluosnio ir akacijos medieną. Minėtos medienos degimo metu išsiskiria kancerogeninės medžiagos, patenkančios ant virš laužo kepamo maisto. Minimali minėtų malkų žala – neskanūs ir blogai kvepiantys šašlykai.
  • Idealiausia būtų naudoti sausą vaismedžių medieną. Abrikoso mediena suteikia mėsai švelnaus aromato ir saldoko skonio. Pietuose abrikosinės malkos – tai dažniausiai naudojama mediena. Obelis – puikios medienos anglims šaltinis. Slyvmedis gerai dega ir anglys būna stabilios. Slyvmedis yra aromatingesnis nei obels mediena, tačiau ne tiek, kad konkuruotų su vyšnios mediena. Pakanka prie bet kokių malkų pridėti keletą vyšnios šakelių ir mėsa įgaus neįsivaizduojamo aromato!

Šašlykai marinuoti kefyre

Kiaulienos šašlykai kefyre

Jums reikės:

  • kiaulienos – 1 kg.
  • kefyro – 1,5 l.
  • kalendros – 1 kuokštas.
  • svogūnų – 8 vnt.
  • pipirų – savo nuožiūra.
  • druskos – savo nuožiūra.

Švelnų kiaulienos filė supjaustykite nedideliais gabaliukais. Stambiai supjaustykite svogūnus ir kalendras. Sudėkite viską į puodą (sluoksniuodami): mėsą, po to svogūnus, kalendrą – taip keletą kartų. Kiekvieną sluoksnį sūdykite ir įberkite pipirų.

Viską užpilkite kefyru. Uždenkite indą dangčiu ir palikite stovėti per naktį vėsioje vietoje (kuo ilgiau mėsa marinuosis – tuo švelnesnis bus šašlykas). Mėsą susmeikite ant iešmų ir kepkite šašlykinėje ant gerai įkaitusių anglių, apšlakstydami likusiu kefyru.

Pastaba: nebūtina laikyti šašlykų marinate visą naktį. Mes pastebėjime, kad visiškai užtenka 2 valandų.

Šašlykai rožiniame marinate/padaže

Kiaulienos šašlykas rožiniame marinate

Jums reikės:

  • kiaulienos – 2 kg.
  • svogūnų – 6 vnt.
  • kečupo – 200 g.
  • majonezo – 200 g.
  • maltų juodųjų pipirų.
  •  druskos – savo nuožiūra.
  • laurų lapų – 1-2 vnt.

Kiaulienos filė nuplaukite šalto vandens srove ir supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais. Paruoškite padažą/marinatą: sumaišykite kečupą, majonezą, juoduosius maltus pipirus, laurų lapus.

Sumaišykite puode mėsos kubelius su svogūnais, pjaustytais žiedais, užpilkite padažu ir gerai išmaišykite. Uždenkite indą dangčiu ir palikite stovėti vėsioje vietoje 6 valandas. Susmeikite mėsą ant iešmų ir kepkite šašlykinėje, periodiškai sukinėdami iešmus.

Pastaba: marinatą vadiname padažu, nes lygiai toks pats mix’as, tik be lauro lapų, puikiai tiks ir prie mėsos. Žinom, žinom, kad tai – kalorijų bomba  ir ne pats sveikiausias maistas, bet šį kartą kalbame grynai apie skonį, o ne sveikatą ;)

Šašlykai marinuoti baltajam vyne

Kiaulienos šašlykas baltajam vyne

Jums reikės:

  • kiaulienos – 2 kg.
  • svogūnų – 5-7 vnt.
  • maltų juodųjų pipirų – 1 arb. š.
  • druskos – savo nuoţiūra.
  • baltojo (sauso) vyno – 1 stiklinė.

Nugarinę arba kumpį (galima naudoti jauno paršiuko arba aviuko mėsą) supjaustykite vienodais vidutinio dydžio gabaliukais, sudėkite į indą, pasūdykite, įberkite maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite. Supjaustykite svogūnus žiedais ir, pamažu pildami baltąjį sausą vyną, dar kartą gerai minkydami išmaišykite mėsą.

Uždenkite indą dangčiu ir palikite stovėti vėsioje vietoje 4 valandas.

Suverkite mėsą ant iešmų ir nuolat sukiodami kepkite šašlykus ant gerai įkaitusių anglių (be liepsnos). Įvertinkite mėsos būseną (ar paruošta) ją įpjaudami. Labai svarbu neišdžiovinti mėsos.

Jeigu norite dar labiau pagardinti patiekalą, galite pasigaminti tkemalio arba tartaro padažo!

Kas nori knygos „Skaniausi šašlykai nuo A iki Ž“?

Skaniausi šašlykai nuo a iki ž

Tiesiog užsiprenumeruokite mūsų naujienas ir gausite laišką su nuorodą į knygą!

[wpmlsubscribe type=“list“ id=“4″]

Skanaus!






 
 

 
Vyro moters gyvenimo suvokimas

Kodėl skiriasi vyrų ir moterų gyvenimo suvokimai?

Tik po pirmų metų bendro gyvenimo su žmona pradėjau suvokti, kad skirtumai tarp mūsų apibūdinami ne tik išoriniais skirtumais, auklėjimu ir asmeniniais pasirinkimais. Tikriausiai, pirmas dalykas, kuris mane nustebino &...
parašė Henrikas
2

 
 
Paprastumas vyriškos vertybės

Apie paprastumą ir pagrindines vyriškas vertybes!

Metams bėgant pradedi šiek tiek kitaip į viską žvelgti, persitvarkai savo vertybių orientyrus – kitaip supranti paprastumą ir pagrindines vyriškas vertybes! Ateina laikas, kuomet tave vis mažiau domina kažkieno ...
parašė Vytautas
1

 
 
Kaip sakyti komplimentus

Menas arba kaip sakyti komplimentus!

Bendraudami su aplinkiniais kiekvienas, be abejo, norime, kad žmonės būtų geros nuomonės apie mus. Universaliausias būdas įtikti žmogui, t.y. padėti jam suformuoti nuomonę apie jus – komplimentas. Komplimentus m...
parašė Faustas
1

 

 
Ledai su Viagra

Ledai su Viagra – šampano skonio „Susijaudinimas“!

Britas ledų gamintojas sukūrė ledus su 25 mg Viagros vienoje porcijoje. Tai dar ne viskas. Skonis, pavadintas „Susijaudinimu“ (angų k. „The Arousal“) savyje slepia šampaną – pagrindinį ingredientą. Na, a...
parašė Pipiriukas
0

 
 
Kas yra Dan Bilzerian

Kas yra Dan Bilzerian ir kodėl jam pavydi visi pasaulio vyrai?

Kas yra Dan Bilzerian ir kodėl jam pavydi visi pasaulio vyrai? Na, pradėkime nuo to, kad šis vyrukas neturi jokių stabdžių ir gali leisti sau praktiškai bet ką, pavyzdžiui, numesti nuo namo stogo visiškai nuogą porno...
parašė Pipiriukas
16

 
 
Brangiausias pasaulio restoranas SubliMotion

Brangiausias pasaulio restoranas SubliMotion – vakarienė už 5200 Lt!

Jeigu kada keliausite į Balearų salyno pietvakarius, o tiksliau – į Ibisą,  jau galite atsidėti ~1500 eurų asmeniui už išskirtinę puotą. Taip taip, tai maždaug 5200 litų vienam asmeniui už pasisėdėjimą ...
parašė Faustas
0

 




0 Komentarų


Pakomentuok pirmas!


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*