Gruzija – nuostabi šalis, pasižyminti puikia virtuve ir vienas iš gruziniškos virtuvės perliukų – kaukazinių slyvų padažas „Tkemali“. Šį padažą gali pagaminti bet kas, o jo skonis tikrai nesugadins Jūsų šašlykų, be to, visi ingredientai yra natūralūs ir Jūs būsite įsitikinę 100%, kad Jūsų pagamintame tkemali padaže nėra jokių natrio glutamatų, sintetinių konservantų ar kitų „E“. Padažas tkemali – vienas gardžiausių padažų (iš lengvai gaminamų).
Gruziniškas „TKEMALI“ padažas
Išrinkite bei nuplaukite gerų ir jaunų slyvų (2 stiklines), išdėliokite jas ir leiskite nudžiūti (slyvų galite nusipirkti didžiuosiuose prekybos centruose). Įdėkite jas į puodą, įpilkite vandens, kad uždengtų slyvas ir pastatykite kaisti ant silpnos ugnies.
Kuomet slyvos suvirs, išimkite kauliukus ir pertrinkite minkštimą kartu su nuoviru per sietą (rėtį). Dar kartą pastatykite gautą mišinį kaisti, įdėkite pertrintų (su 1 arbatiniu šaukšteliu druskos) kalendrų (3 šakeles) ir krapų (4 šakeles); įdėkite 3 skilteles česnakų, 3 čili pipirus, trintų kalendros sėklų (1/2 arb. š.). Leiskite užvirti ir virkite 1 minutę. Paruošto padažo konsistencija turi būti panaši į skystą grietinę. Šis padažas puikiai tinka prie azerbaidžaniškų šašlykų bei kitų mėsos patiekalų.
Reikalingi produktai:
- slyvos – 2 stiklinės (geriausiai tinka kaukazinės slyvos);
- druska – 1 arb. š.
- kalendros – 3 šakelės,
- krapai – 4 šakelės;
- česnakai – 3 skiltelės;
- čili pipirai – 3 vnt.;
- trintos kalendrų sėklos – 1/2 arb. š.
Šis receptas yra iš mūsų nemokamos knygos “Skaniausi šašlykai nuo A iki Ž“, kurią gali parsisiųsti visi mūsų feisbuko draugai, apsilankę čia: “Aš Vyras dovanoja!“.
Recepto aprasyme kazkas sumakalota ir neina suprasti kas per daiktas yra druskos kalendra.Tebunie,tai yra klaida ir turejo but kablelis,bet tada kyla klausimas kodel du kartus minima kalendra.Kas turima omenyje minint 3 krapu sakeles – katra cia krapo augalo dalis yra sakele : pats zalumynas ar ziedynas?
Butu malonu,jei autorius pakoreguotu recepta.