Jeigu bent kartą kepėte maistą ant grotelių, tikrai žinote tą jausmą: bandai sudėti maistą tvarkingai, gražiai, o jis prilimpa prie grotelių ir subyra, suplyšta ir panašiai.
Aplinkui betvarkė, o patiekalo išvaizda visai „neskani“. Tačiau žinodami keletą naudojimosi griliu paslapčių, galėsite pamiršti minėtas problemas visiems laikams.
Ką daryti, kad maistas nepriliptų prie grotelių? Patarimai labai paprasti ir jų yra tik trys. Atminkite, jūsų grilis (grotelės) turi būti:
- švarus – maistas limpa prie nešvarių grotelių. Pripraskite valyti grilį prieš kiekvieną naudojimą.
- suteptas aliejumi – nedidelis sluoksnis aliejaus pagelbės jums nuimant maistą nuo grotelių.
- karštas – grilio grotelės turi būtų gerai įkaitintos prie dedant produktus ant jų.
Jeigu laikysitės aukščiau nurodytų sąlygų, visus tris etapus galėsite atlikti per keletą minučių. Taikydami čia pateiktą metodiką galėsite palikti grilį nevalytą po kepimo ir nuvalyti jį prieš pat kitą naudojimą. O dabar panagrinėkime valymo procesą šiek tiek išsamiau:
1 žingsnis – paruošiam priemones!
Taigi, prieš pradėdami gaminti ant grotelių, būtinai gerai jas išvalykite. Jums prireiks:
- aliejaus;
- popierinių servetėlių;
- metalinio šepetėlio grotelėms;
- ilgų žnyplių
2 žingsnis – valymas temperatūra!
Įkaitinam grilį. Paprasčiausias būdas nuvalyti grilio groteles – gerai jas įkaitinti. Jeigu yra galimybė kuo nors jas uždengti, geriau tai padarykite ir palikite 10-15 minučių. Viršuje pateiktoje nuotraukoje matosi akivaizdus skirtumas. Kairėje (1) – šaltas ir purvinas grilis su maisto likučiais ant grotelių. Dešinėje (2) – tos pačios grotelės po 10 minučių kaitinimo.
Gerai matosi, kad maisto likučiai pajuodavo ir praktiškai pavirto pelenais. Aukšta temperatūra palengvina grilio valymo procesą: kur kas paprasčiau nugramdyti apanglėjusius maisto likučius.
3 žingsnis – valymas šepetėliu!
Naudokite šepetėlį, skirtą griliui valyti, kad pašalintume maisto likučius. Geriausias variantas – varinis arba plieninis šepetėlis. Juo grilio groteles nuvalysite akimirksniu. Galėsite pamiršti riebalais ištepliotas rankas ir kempines!
Naudingas patarimas:
Jeigu neturite specialaus šepetėlio, galite pasigaminti alternatyvą. Tam jums prireiks žnyplių (ilgesnių) ir suglamžyto aliuminio folijos gabalo. Suspauskite folijos gumulą žnyplėmis ir jūsų savadarbis šepetėlis paruoštas.
Neleiskite maisto likučiams kauptis ant grilio grotelių. Skirkite keletą minučių, kad gerai įkaitintumėt groteles PRIEŠ ruošiant maistą ir tai taps naudingu įpročiu.
4 žingsnis – naudojam aliejų!
Tepkite grilio groteles aliejumi. Suglamžykite popierinį rankšluostį (tos didelės servetėlės, rulonuose) ir suspauskite žnyplėmis. Įpilkite šiek tiek aliejaus į puodelį ir suvilgykite servetėlę. Popierius turi sugerti aliejų, tačiau jis neturi varvėti. Būkite atsargūs: jeigu aliejus nuvarvės ant įkaitusių anglių, jis gali staiga užsiliepsnoti.
Greitai (kad neužsidegtu servetėlė) prabraukite aliejuota servetėle per groteles. Nuo to jos pradės blizgėti. Aliejus, atsidūręs ant grotelių suformuos nepridegantį paviršių, todėl maistas, kurį ruošiatės gaminti, neprilips prie grotelių.
5 žingsnis – finalas prieš kepant!
Jeigu grilis turi dangtį, uždarykite jį ir leiskite vėl gerai įkaisti. Po to (pagaliau ;)) galite dėti paruoštus produktus ant grotelių. Šis gaminimo būdas geras tuo, kad leidžia išsaugoti maisto, ypač mėsos, sultis. Be to produktai geriau išsaugo formą ir netrupa.
Štai kodėl valyti grilį geriausia būtent prieš gaminimą, o ne po to. Du pagrindiniai privalumai: grilis gerai įkaitinamas; nereikia gaišti laiko valant grilį po valgio. Juk visi mieliau leidžiame laiką kompanijoje, su draugais, o ne gramdydami maisto likučius nuo grotelių…
Naudingas patarimas:
Padėję maistą ant grotelių nesistenkite apversti jo kuo greičiau. Leiskite susiformuoti plutelei. Jeigu pradėsite vartyti maistą per anksti, jis ne taip gerai „atkibs“ nuo grotelių. Tačiau atminkite, kad jeigu jūsų grilis nebuvo nuvalytas prieš gaminant maistą, jūsų produktai vis vien pridegs, kokių vartymo technikų jūs besilaikytumėte.
Tikimės, kad šie paprasti patarimai padės jums tapti tikru grilio meistru. Na, o jeigu turite savo grilio valymo technikų, prašome dalintis jomis mūsų komentarų skiltyje!
(via)
Na, o tiems, kas mėgsta kepti skanumynus, rekomenduojame užsiprenumeruoti mūsų naujienas. Atsiųsime jums knygą „Skaniausi šašlykai nuo A iki Ž“:
[wpmlsubscribe type=“list“ id=“4″]