Dažnai galima išgirsti, kad degtinė sušildo, gera vyno porcija – ir gripo kaip nebūta, tačiau siūlau Jums žvilgtelėt į kitą medalio pusę…
Alkoholis NEšildo bei NEpadeda įveikti peršalimą. Kodėl aš taip sakau? Jums jis yra padėjęs, taip? Karšta arbata su medum ir citrina – geresnis pagalbininkas peršalimui pasibeldus į Jūsų namus.
Alkoholis nuginkluoja jūsų organizmą, susilpnina imunitetą, todėl neapsirikite ir nevartokite alkoholio, kaip gydomosios priemonės.
Nepaisant to, kad alkoholis išties yra energijos šaltinis, jo sąveika su žmogaus organizmu yra daug sudėtingesnis procesas nei tiesiog paprastas kalorijų gavimas. Jei vis dėlto kalorijų gavimo iš alkoholio procesas būtų toks paprastas, žmonės, vartojantys alkoholį, būtų daug apkūnesni nei abstinentai.
Alkoholio kalorijos nemaitina ir nešildo organizmo (kaip, pavyzdžiui, toks pats kiekis kalorijų, gautas iš angliavandenių), o tiesiog be jokios naudos sudega, dažnai darydamos žalą organizmui.
Alkoholio veikiamas odos kraujagysles ištinka paralyžius: kraujagyslės išsiplečia ir jomis ima tekėti daugiau kraujo. Žmogui atrodo, kad jis sušilo, tačiau tai apgaulė: sušyla tik oda, kuri labai greitai atiduoda šilumą aplinkai. Tokio proceso metu kūno temperatūra krenta. Tai labai lengva patikrinti praktiškai (sistemingai matuojant kūno temperatūrą).
Kas liečia gydymą – Prancūzijos mokslų akademijos darbuotojai tyčia atliko tyrimą bei įrodė, kad alkoholis neturi jokio poveikio gripo virusui bei kitiems virusams ir negali būti naudojamas kaip gydomoji priemonė. Alkoholis veikia priešingai: silpnina organizmo apsaugos mechanizmus bei skatina sunkią bet kurios infekcinės ligos eigą. Organizmas, veikiamas alkoholio praranda normalų jautrumą į šaltį – oda nustoja reaguoti į kūno temperatūros mažėjimą odos kraujagyslių susitraukimu. Dar XIX a. pabaigoje apie šį procesą rašė I. Sikorskis. Mokslininkas atliko tyrimą bei stebėjimo metu įrodė, kad šiltinės epidemijos metu Kijeve vartojantys alkoholį darbininkai susirgdavo 4 kartus dažniau negu abstinentai.
Kiekvienas neraštingas valstietis nuo seno žinojo, kad alkoholio vartojimas šaltyje priveda prie labai greito žmogaus kūno atvėsimo bei sušalimo. O šiuolaikiniai moksliniai duomenys leidžia teigti, kad jei kažkuriam regione metinė temperatūra nukrenta 5 laipsniais, mirtingumas nuo alkoholio išauga 10 kartų.
Būkite sveiki!
Informaciniai šaltiniai:
1. U.S. Department of Health and Human Services. The Surgeon General’s Report on Nutrition and Health. DHHS Pub. No. (PHS)88-50210. Washington, DC: Supt. of Docs., U.S. Govt. Print. Off., 1988 m.
2. Gruchow, H.W.; Sobocinski, K.A.; Barboriak, J.J.; and Scheller, J.G. Alcohol consumption, nutrient intake and relative body weight among U.S. adults. American Journal of Clinical Nutrition 42(2): 289-295 psl., 1985 m.
3. Colditz, G.A.; Giovannucci, E.; Rimm, E.B.; Stampfer, M.J.; Rosner, B.; Speizer, F.E.; Gordis, E.; and Willett, W.C. Alcohol intake in relation to diet and obesity in women and men. American Journal of Clinical Nutrition 54(1):49-55 psl., 1991 m.
4. Углов Ф. Г. „В плену иллюзий“
5. Карпачёв Д. А. „Правда и ложь об алкоголе“.
„Aš Vyras“ komanda dėkoja už šį straipsnį Aleksandrui B.