Šiandien baigiasi viso pasaulio ortodoksų užgavėnės. Septynias dienas žmones džiugino ir stalus puošė blynai: pasninkiniai, putlūs ir ploni, įdaryti ir „su priekėpiu“. Ką gi, manau, kad mėgstantiems gaminti vyrams šie blynų receptai tikrai pravers!
Užgavėnės – viena seniausių švenčių ir turbūt todėl mes manome, kad blynai – mūsų tradicinis patiekalas. Iš tiesų blynai turi gan spalvingą istoriją (nuo IV a. pr. Kr.). Praktiškai visos pasaulio virtuvėse yra blynų. Aišku, skirtingose šalyse yra savitų ingredientų, paruošimo būdų ir patiekimo kultūrų…
Siūlau trumpam atitrūkti nuo mūsų tradicijų ir paįvairinti savo patiekalų arsenalą bei sužinoti, kuo ypatingi kitų šalių blynai?
1. Prancūziški blynai – Crêpes
„Ji jį varto“ – taip prancūzai kalba apie moterį, žaidžiančią su vyru taip pat apsukriai, kaip ir varto blynus keptuvėje.
Prancūziški blyneliai (krepai) yra tokie pat grakštūs kaip ir viskas minėtoje šalyje. Jiems gaminti naudojami kvietiniai, kaštonų arba grikių miltai – viskas priklauso nuo įdaro.
Krepų įdarų daug: saldžių (uogos, ledai), žuvies arba mėsos… Yra maždaug tuzinas gerai žinomų receptų.
Prancūziški blynai arba tiesiog krepai kepami specialioje didelėje keptuvėje be rankenos: pilamas labai plonas tešlos sluoksnis. Gaunasi praktiškai šilko plonumo blyneliai (lietiniai).
Klasikinio prancūziško „Crepe Siuzette“ receptas
- 2 kiaušinių
- 500 ml 20% grietinėlės;
- 120 g kvietinių miltų;
- 20 g sviesto;
- 50 g cukraus pudros;
- žiupsnelio druskos.
Apelsinų padažui:
- 2 apelsinų;
- 30 g sviesto;
- 50 g cukraus;
- 50 g konjako/brendžio;
- 5 g krakmolo.
Pirmiausia gaminam blynus: išlydom sviestą (bet neįkaitinam), kiaušinius lengvai suplakam šluotele. Į kiaušinių plakinį beriam miltų, pilam grietinėlę, druską, cukraus pudrą. Būtinai gerai viską išmaišykite. Pabaigoje įpilkite ištirpusio sviesto. Vėl gerai viską išmaišykite. Tešla turi gautis vienalytė, be jokių gumulėlių.
Įkaitinkite keptuvę, sutepkite ją aliejumi konditerinio teptuko pagalba (aš naudoju servetėlę arba vatos tamponą) ir tik nepilkite aliejaus į keptuvę! Pasemkite šiek tiek tešlos ir tolygiai paskirstykite po keptuvę (na, jūs žinot tą judesį, kurį darydavo jūsų senelės ir iki šiol gerai įvaldžiusi mama?) Kepkite blyną iš abiejų pusių maždaug po 60 sekundžių.
Dabar ruošiam padažą: apelsino žievę (cedrą) supjaustykite plonomis juostelėmis, išspauskite sultis. Į sausą įkaitintą keptuvę įberkite cukraus, palaukite kol susidarys karamelė. Po to įdėkite sviesto ir pjaustytos žievelės (cedros). Sumaišykite apelsinų sultis, konjaką/brendį ir krakmolą. Įpilkite mišinį į keptuvę. Palaukite 3-5 minutes, kol padažas šiek tiek sutirštės.
„Crepe Siuzette“ paruošti! Patiekite blynus plokščiose gražiose lėkštėse, apipiltus šiltu apelsinų padažu.
2. Amerikietiški blynai – Pancakes
Amerikiečių blynai skiriasi nuo mūsų lietinių. Jie yra storesni, saldesni ir mažesnio skersmens. Lietuvoje kažką panašaus vadina sklindžiais.
Už jūrų, už marių pancake’ai – nepakeičiamas pusryčių komponentas. Amerikiečiai ir kanadiečiai taip dievina savo blynus, kad dauguma greito maisto parduotuvių tinklų įtraukė juos į savo meniu. Amerikietiški blynai patiekiami pagardinus juos klevų sirupu ir riešutų sviestu.
Amerikietiškų blynų (Pancakes) receptas
- 3 kiaušinių;
- 500 ml riebaus pieno arba grietinėlės;
- 500 g miltų;
- 5 arb. š. cukraus;
- 3 arb. š. kepimo miltelių.
Gerai suplakite pieną ir kiaušinius. Į juos įberkite miltų, cukraus ir kepimo miltelių. Gerai viską išplakite ir palikite stovėti 40-50 minučių. Kuomet tešla šiek tiek pakils, vėl ją išmaišykite. Konsistencija turi būti panaši į tirštos grietinės, tačiau tešla turi piltis.
Sutepkite keptuvę aliejumi (tik vieną kartą, pirmam blynui). Kepkit: šaukštu dėkite tešlą į keptuvę (galite naudoti ir samtį). Kiekvieną blyną kepkite kol susidarys graži apskrudusi plutelė.
Paruoštus pancake’us sudėkite į lėkštę ir patiekite gausiai apipylę klevų sirupu. Galite naudoti ir medų. Kai kurie mėgsta prieš pat kepimą į tešlą įdėti mėlynių arba kitų uogų.
3. Olandiški blynai – Pannenkoeken
Tie, kas bent kartą pabuvojo Amsterdame, tikrai turėjo paragauti šių blynų – tiesiog neįmanoma praeiti pro šalį… Pannenkoeken’ai pardavinėjami Olandijos sostinėje praktiškai visur. Be to, išsižiojusiems turistams rengiami tikri šou – blynai kepami ir įdarinėjami jiems bematant.
Tačiau šie blynai – ne eilinis gatvės maistas. Olandai juos dievina. Nyderlanduose netgi yra šeimų restoranų ir parduotuvių, besispecializuojančių grynai šių blynų gamyboje.
Stebina įdarų įvairovė: mėsa, žuvis, sūris, riešutai, vaisiai – ko tik nerasit pannenkoeken’ų viduje, tačiau receptas labai paprastas…
Olandiškų blynų (Pannenkoeken) receptas
- 200 g grikių miltų;
- 4 kiaušinių;
- 500 ml pieno;
- 2 st. š. riešutų sviesto;
- 20 g sviesto;
- 70 g cukraus;
- žiupsnelio druskos.
Įberkite į dubenėlį miltų, suformuokite duobutę ir įmuškite kiaušinius. Suplakite šluotele. Po to įpilkite pieno, įberkite cukraus bei riešutų sviesto. Vėl suplakite. Išlydykite sviestą ir įpilkite jį į tešlą. Būtinai gerai viską išmaišykite. Tešla turi gautis skysta.
Šiek tiek sutepkite keptuvę aliejumi (šiek tiek!). Olandiški blynai – ploni blynai, todėl naudokite kuo mažiau tešlos blynams kepti. Kuomet blyno kraštelis lengvai atsiskirs nuo keptuvės, galite apversti.
Paruoškite įdarą savo nuožiūra ir tiesiog išdėliokite ant paruoštų blynų. Labai skanu tiesiog keptuvėje apskrudinti kumpį su ananasais ir po to įdėti šiek tiek tarkuoto sūrio – kai išsilydys, dėkit viską ant blyno ir…
4. Švediški bulviniai blynai – Raggmunk
Baltarusiai įtariai prunkštels: „Tai juk paprasčiausi bulviniai blynai – (rus. драники)“… Ukrainiečiai juos vadina (rus. деруны)… Tačiau švediški ragmurkai (nuo švediško „Raggmunk“ – „plaukuota spurga“) – tai pirmiausia blynai, o po to jau bulvių patiekalas.
Patiekalas gan sotus, todėl jis skaitomas gan kasdienišku maistu. Sotumo ragmurkams suteikia kepta šoninė, su kuria jie patiekiami.
Švediškų bulvinių blynų (Raggmunk) receptas
- 2 kiaušinių;
- 300 g miltų;
- 1 arb. š. druskos;
- 700 ml pieno;
- 8 vidutinio dydžio bulvių;
- 400 g šoninės;
- šiek tiek sviesto kepimui.
Miltus ir druską sumaišykite dubenėlyje, įpilkite ten pat pusę pieno ir maišykite kol gausis vienalytė masė. Po vieną į tešlą įmuškite kiaušinius ir maišykite. Įpilkite likusį pieną ir leiskite tešlai šiek tiek „pailsėti“.
Tuo metu nuskuskite ir sutarkuokite bulvių. Įdėkite jas į tešlą.
Apskrudinkite šoninę. Sudėkite ja į foliją. Išsaugokite riebalus, likusius po šoninės kepimo, atsargiai nupilkite juos į puodelį.
Suformuokite blynus ir apkepkite juos aliejuje/svieste. Ragmurkai neturėtų būti stori – imkite nedaug tešlos.
Blynus galite valgyti iškart, tačiau kur kas skaniau įvynioti juos į foliją kartu su kumpiu, apšlakstyti likusiais riebalais ir pakepinti orkaitėje (10-15 minučių 175 C). Šie blynai patiekiami su bruknių sirupu.
5. Indiški blynai – Dosai
Dosa (Dosai, Dosé) – tai blynai, neįtikėtinai populiarus Indijoje, Malaizijoje ir Singapūre (praktiškai juos ten valgo vietoj duonos). Gaminami iš lęšių ir ryžių miltų (todėl jie tokie ploni).
Yra keletas šio patiekalo variacijų: kiaušinių dosa (egg dosa), čili dosa (chilli dosa), atvira dosa (open dosa) ir kt.
Lietuvoje labiausiai žinomi yra masala dosa – ryžių blyneliai su bulvių įdaru ir prieskoniais.
Indiškų blynų (masala dosa) receptas
- 300 g baltųjų ryžių;
- 300 g. baltųjų traiškytų lęšių;
- 2 čili pipirų (aitriųjų paprikų);
- 1/2 arb. š. cukraus;
- 2 arb. š. druskos.
Įdarui:
- 10 vidutinio dydžio bulvių;
- 4 st. š. kokosų drožlių;
- 3 arb. š. šviežio tarkuoto imbiero;
- 4 arb. š. ghee – išvalyto lydyto sviesto;
- kuminų ir garstyčių sėklų, ciberžolės (kurkumos), kalendrų ir kitų prieskonių (savo nuožiūra).
Užpilkite ryžius ir lęšius vandeniu, ir palikite 6-8 valandoms. Po to susmulkinkite juos blenderiu (trintuvu) įpildami šiek tiek vandens. Turi gautis skysta tyrelė. Po to įdėkite paprikos, cukraus, druskos ir vėl išmaišykite. Tešla turi šiek tiek „pailsėti“. Palikite ją šiltoje vietoje 10-12 valandų.
Prieš kepdami dosus (dosą) sutepkite keptuvę aliejumi arba ghee. Ipilkite į keptuvės centrą 4 stal. š. tešlos ir paskirstykite (tiesiog tepkite) ją po visą keptuvę greitais sukamaisiais judesiais – tai gali būti tikras iššūkis pirmą kartą gaminantiems šį patiekalą! Fokusas tame, kad turite spėti paskirstyti tešlą kol blynas nepradės kepti.
Dosai kepa labai greitai – 2 minutės iš vienos pusės (jeigu reikia, galite ir iš kitos pusės šiek tiek pakepti). Turi gautis lygūs gražūs blynai.
Norėdami pagaminti įdarą turėsite išvirti ir sutraiškyti bulvių. Sutrinkite kokosų drožles ir imbierą. Įpilkite šiek tiek vandens (turi gautis tiršta pasta). Apskrudinkite ghee svieste kuminų, garstyčių sėklas, įdėkite kokosų-imbierų pastą. Sudėkite traiškytas bulves ir likusius prieskonius. Kepkite 4-5 minutes.
Įvyniokite įdaro į dosus ir šiek tiek apskrudinkite įdarytus blynelius keptuvėje! Patiekite karštus. Tinka vegetarams!
Tradiciniai, paprasti, TOBULI lietiniai
Šiuo receptu noriu pasidalinti su visais, kam vis dar nepavyksta rasti tobulų lietinių recepto! Pats ilgai ieškojau ir eksperimentavau, vis likdavau kažkuo nepatenkintas, tačiau atradęs šį receptą iškart supratau, kad jis keliaus į mano kolekciją!
- 3 kiaušinių;
- 500 ml pieno;
- 280 g miltų;
- 3 stal. š. aliejaus;
- 1 arb. š. (nubraukto) druskos;
- 1 arb. š. cukraus.
Šluotele (aš naudoju blenderį su antgaliu – šluotele) šiek tiek suplakite kiaušinius su druska ir cukrumi. Įpilkite pusę pieno ir išmaišykite. Pamažu berkite miltus ir maišykite. Įpilkite likusį pieną ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulų. Įpilkite aliejaus, išmaišykite ir palikite stovėti 10-15 minučių.
Įkaitinkite keptuvę (elektrinėje viryklėje nustatau 6 padalas iš 10). Vieną kartą sutepkite keptuvę ir kepkite blynus (neužmirškite apversti). Blynus galite patiekti su sirupais, ikrais arba, pavyzdžiui, rūkyta lašiša.
Siūlau išmėginti šį įdarą: supjaustykite kuo mažesniais kubeliais vištienos krūtinėlę, didelį svogūną – žiedais. Puode apskrudinkite vištieną su prieskoniais (druska, pipirais, saldžiosiomis paprikomis, čili), po to įdėkite svogūnų žiedus ir troškinkite – sulčių bus labai daug, tačiau nenupilkite jų iki pat pabaigos. Po to nupilkite skystį ir dėkite šį įdarą į blynus kartu su tarkuotu sūriu. Kaip tik spėsite paruošti šį įdarą kol tešla „ilsėsis“ 10-15 minučių.
Senas geras amerikietiškų blynų receptas
Viršuje matote mano gamybos amerikietiškus blynus, kuriems naudojau šiek tiek kitokį receptą ir proporcijas.
- 1,5 stiklinės miltų;
- 3,5 arb. š. kepimo miltelių;
- 1 arb. š. druskos;
- 1 arb. š. cukraus;
- 1 arb. š. vanilinio cukraus;
- 1,25 stiklinės pieno;
- 1 kiaušinio;
- 3 stal. š. lydyto sviesto.
Pradžioje sumaišome visus birius produktus: miltus, druską, cukrų ir kepimo miltelius. Tuomet suformuojame duobutę ir pilam pieną, įmušam kiaušinį ir įpilam lydyto sviesto. Viską gerai išmaišome, kad neliktų gumulų ir paliekame 10 minučių.
Įkaitinam keptuvę (aš nustatau 6 iš 10 padalų), vieną kartą sutepam keptuvę aliejumi arba sviestu ir pilam į ją maždaug ketvirtadalį stiklinės tešlos – aš naudojau samtį ir pyliau beveik pilną. Tešlą reikia tiesiog pilti į centrą ir nereikia sukinėti keptuvės, kaip kad kepant lietinius. Paskrudinam vieną pusę, verčiam, skrudinam kitą, dedam viską į lėkštę ir gauname kažką panašaus į viršuje esančioje nuotraukoje!
Blynai labai gardūs, minkšti ir sotūs! Turėtų gautis 8 vnt.
Skanaus, blynų mėgėjai!