Meniu

birželio 1, 2011

Skaniausi šašlykai: patarimai, receptai ir staigmena!

Ką dar rašė »
Parašė: Aš Vyras
Skaniausi šašlykai

Pateikiame Jums visiškai išskirtinę šašlykų gaminimo paruoštukę (špargalkę). Tai puikūs skaniausių šašlykų receptai! Tačiau norime patikinti, kad, jeigu turite bent minimalią nuovoką apie tai, kaip ruošti šašlykus, turite idėją ir, svarbiausia, norą ir nuotaiką, Jums nereikia jokių receptų! Beje, vasaros pradžiai žadėjome mūsų skaitytojams staigmeną, todėl rekomenduojame apsilankyti: skaniausi-saslykai.asvyras.lt.

Linkime Jums pačios geriausios vasaros pradžios, skaniausių įspūdžių ir rekomenduojame perskaityti šį straipsnį bei atsisiųsti nemokamą .pdf knygą „Skaniausi šašlykai nuo A iki Ž“ – naują žurnalo „Aš Vyras“ leidinį, skirtą gaminti ir valgyti skanų maistą mėgstantiems žmonėms!

Šiek tiek šašlykų istorijos

Anglis

Nenaudokite jokių degiųjų skysčių!

Mėsa – marinatas – šašlykinė – šašlykai…

Viskas paprasta ir tuo pačiu sudėtinga. Aromatingi, sultingi ir skanūs šašlykai gausis tik iš „teisingo“ mėsos gabalo, tinkančio jam marinato, kokybiškų žarijų ir žmogaus, buriančio virš dūminančios šašlykinės, nuotaikos. Šašlykai, tikriausiai, pats seniausias patiekalas mūsų Žemėje.

Mamuto medžioklė

Įdomu būtų paragauti mamutienos šašlykų!

Kuo mito pirmykščiai žmonės? Medžiodavo mamutus ir kepdavo juos ant laužo. Mūsų protėviai nė negalėjo nutuokti, kad po kelių tūkstantmečių jų palikuoniai valgys jogurtus, čipsus, dešras, žiuljenus, barščius, kotletus ir kitą apdorotą ir sunkiai „suderintą“ maistą. Tačiau apie šašlyką šiuolaikinis žmogus neužmiršo. Šis paprastas ir labai sotus patiekalas išliko visose pasaulio virtuvėse. Japonijoje, Kinijoje, Indonezijoje mėsos gabaliukus susmeigia ant aštrių medinių iešmukų ir kepa gruzdintuvėje. Vakaruose labiau mėgsta kepti mėsą ant grotelių (barbekiu arba BBQ), o pvz.: Brazilijoje didžiulį skerdenos gabalą susmeigia ant iešmo ir kepa ant atviros ugnies: kai viršutinis sluoksnis iškepa, jo gabaliukus sudeda į lėkštę ir gaunasi patiekalas, vadinamas „šuraska“. Rusijoje mėsa, kepama ant žarijų, taip pat buvo labai populiari – senovinėse kulinarinėse knygose galima rasti dešimtis receptų: kaip iškepti vištas, antis ir zuikius, tačiau kažkodėl šie receptai neprigijo. Šašlykai tame pavidale, kuriame mes juos įsivaizduojame (marinuota mėsa, iškepta ant žarijų), kartu su pavadinimu atėjo pas mus iš Rytų. „Šiš“, verčiant iš tiurkų kalbos, reiškia iešmas, „šišlik“ – tai, kas ant iešmo. Kaukaze ir Vidurio Azijoje šašlykai ruošiami išskirtinai iš avienos.

Uždekime

Žarijų paruošimas

Pradžioje reikia mažiau anglies

Keletas skiedrų, šiek tiek popieriaus ir keli sausi angliukai turi patys gerai įsidegti, be jokių degiųjų skysčių. Nereikia desperatiškai pūsti ir teptis nosies suodžiais. Jeigu trūksta vėjo, naudokite vėduoklę. Jeigu vėjas labai stiprus, pastatykite šašlykinę taip, kad vėjas neužpūstų įsidegančių anglių.

Žarijos

Ant jau įkaitusių žarijų paberkite dvigubai daugiau žarijų, nei įprastai naudojate. Tegul anglis pati įsidega, nelieskite, eikite tvarkyti savo reikalų.

Spaustukais (žnyplėmis) nuimkite anglies gabaliukus, gulinčius viršuje ir nespėjusius tinkamai įkaisti. Sudėkite juos į krūvą šašlykinės kampe. Tikėtina, kad šiek tiek vėliau jų prireiks, o iki to laiko jie spės tinkamai įkaisti.

Šašlykų kepimas

Palikite tik gerai įkaitusias žarijas ir suskirstykite jas į du kalniukus šašlykinės kraštinėse, palikdami vidurį tuščią. Taip daryti reikia tam, kad gerai iškeptų šoniniai šašlykų gabaliukai, o viduriniai nesudegtų. Leiskite žarijoms pasidengti pirmuoju pelenų sluoksniu, po to nupūskite jį vėduokle ir išdėliokite šašlykus – dabar viskas tikrai pavyks! Labai dažnai šašlykams marinuoti naudojami svogūnai. O kam? Matomai, kad paveiktų mėsos skonį ir struktūrą. O jeigu apdėlioti mėsą nepjaustytais svogūnais, kas nors pasikeis? Ne! Bet juk jeigu svogūnus tiesiog supjaustyti, poveikis taip pat bus labai nereikšmingas. Apibarstykite pjaustytus svogūnus stambia druska ir prieskoniais bei kaip reikiant patraiškykite juos rankomis, kad svogūnai pradėtų skirti sultis. Duokit svogūnams mėsos!

Svogūnai su prieskoniais

Supjaustykite nedideliais gabaliukais (pavyzdžiui) galinę avino šlaunies dalį. Kurdiuką (lašinius) supjaustykite plokščiais kvadratėliais. Išmaišykite mėsą su lašinukais ir sūdytais svogūnais, kuminų sėklomis, traiškytomis kalendrų sėklomis ir juodaisiais pipirais.

Avienos šašlykai

Palikite šašlykus marinuotis (2 val.). Po to nuvalykite nuo mėsos gabaliukų svogūnus ir galite kepti!

Kepam šašlykus

Nebijokite dažniau sukinėti iešmų kai tik nuo mėsos pradės lašėti sultys ir riebalai. Neleiskite žarijoms užsiliepsnoti. Po 10-12 minučių viskas bus OK!

Paruošti šašlykai

Lengviausia paruošti gerą šašlyką iš kokybiškos mėsos. Šašlykams iš marmurinės jautienos praktiškai nereikia jokio marinato. Pakaktų šiek tiek pasūdyti marmurinę mėsą ir pagardinti ją pipiriukais.

Šašlykų kepimas

Kepimo procesas yra daug svarbesnis nei prieskoniai. Jeigu mėsa savaime yra švelni ir sultinga, tam, kad išliktų sultingumas, mėsą reiktų pjaustyti šiek tiek didesniais gabaliukais.

Iškepti šašlykai

Nėra didžiausios kvailystės už frazę „Tikri šašlykai būna tik iš…“ – galite užbaigti sakinį remdamiesi savo nuožiūra. Šašlykai – tai praktiškais bet kas, ką sugalvosite susmeigti ant iešmų ir iškepti ant žarijų. Apie mėsą nėra ką ir kalbėti, net jei tai kiauliena, apie kurią pasakojama knygoje apie avieną. Manom, kad ir be mūsų visi žino, kad kiaulienos sprandinė – stebuklinga mėsa, tinkanti šašlykams. Mes ją taip pat iškeptume…na, beveik be prieskonių, bet vien iš pagarbos tradicijoms – štai jums – prašome!

Sutarkuokite/sutrinkite keletą vidutinio dydžio pomidorų ir atskirkite permatomas, beveik bespalves sultis. Tegul minkštimas, sėklos ir žievelės lieka smulkiam rėty. Į pomidorų sultis įpilkite tiek pat sojų padažo; įdėkite krakmolo, paprikos, medaus, druskos ir įpilkite šiek tiek sezamų sėklų aliejaus. Gerai išmaišykite marinatą ir sudėkite į jį gan stambiai supjaustytą mėsą.

Šašlykų marinavimas

Atskirai supjaustykite mažais kubeliais čili paprikų, porų, česnakų. Smeigdami mėsą ant iešmų apibarstykite ją minėtu mišiniu.

Šašlykų marinavimas

Šašlykų kepimo metu, po to kai mėsa pasidengs pirma plutele, užtepkite kulinariniu teptuku likusį marinatą. Stebėkite šašlykus atidžiai, nes minėtas marinatas linkęs pridegti.

Kepam šašlyką

Poroje su alkoholiu šis šašlykas atpirks visas jūsų pastangas. Taurelė konjako, kąsnelis šašlyko ir bet kuri iškyla taps tikra švente!

Skaniausias šašlykas

Ūkininkų užaugintos sterlės išsaugojo raudoną spalvą, tačiau jų skonis, deja, nuvilia. Skonis silpnokas bei aromato praktiškai jokio! Gaunasi, kad nėra jokių priežasčių atsisakyti prieskonių! Ohoho kokių prieskonių – pačių ryškiausių ir aromatingiausių… Tris šaukštus paprasto jogurto (tinka ir grietinė), pusantro šaukšto pomidorų padažo, du stalinius šaukštus indiškų prieskonių mišinio „Tanduri masala“, pusę česnako, gerą gabalą imbiero, stalinį šaukštą paprikų, 10 kardamono ankščių sėklų, arbatinį šaukštelį čili pipirų, keletą šaukštų aliejaus, druską – visą tai susmulkinkite, išmaišykite blenderyje, užtepkite ant žuvies. Palikite 6 val. vėsioje vietoje.

Žuvies šašlykas

Mes nelinkę kepti žuvies suspaudžiant ją specialiose grotelėse. Geriau kepti žuvį kaip reikiant, iš visų pusių. Todėl tinka TIK iešmai.

Žuvies šašlykai

Kam reikia citrinų? Tiesą sakant jų nereikia! Šią žuvį svečiai ir be jokių citrinų įsimins labai ilgam, patikėkite!

Skaniausi šašlykai

Visiškai aišku: prie mėsos šašlyko puikiai tinka daržovės. Iškepti ant žarijų, susmulkinti, įdėti česnakų ir t.t. – viskas gerai žinoma, o jeigu pasigaminti kažką naujo iš tų pačių produktų? Prašom! Stambias česnakų skilteles supjaustykite griežinėliais išilgai – tai pats sudėtingiausia ir pavojingiausas darbas. Baklažanas, pomidoro gabalas, česnakai, svogūno gabalas, saldžioji paprika, druska, kuminų sėklos – šokam! Viską įvyniokite į taukinę, kad išsisaugotų sultys, o daržovės apsikeistų savo skoniais ir aromatais.

Daržovių šašlykas

Taip, tik nereikia rėkti kad labai riebu. Visi riebalai lydosi ir laša ant žarijų, daržovėse jų lieka tiek, kiek reikia, o plėvelė lieka labai plona ;).

Daržovių šašlykai

Būna tokių čili pipirų, kurie tik apsimeta aitruoliais. Jie auginami labai greitai, praktiškai net saulės nemato, todėl užauga dideli, tačiau visai ne aitrūs. Ypač jeigu juos išvalyti ir pašalinti sėklas. Patikėkite, tai visai nesudėtinga.

Daržovių šašlykai

Užtat į tuščią papriką galima prigrūsti gan daug faršo, o faršą galima pagardinti daugybe aromatingų žalumynų: mėtomis, bazilikais, kalendromis ir porais. Porus, kaip matote, taip pat galima įdaryti, o dar yra jaunų baklažanų! Kepti reiktų pradėti nuo kraštų (galiukų), kad faršas apskrustų, kad neišbyrėtų iš daržovių, kai jame išsilydys riebalai.

Faršo šašlykai

Po to galite kepti ir šonus.

Daržovių šašlykai

Išduosim paslaptį: tai laaaabai skanu! Tokie šašlykai – tai tikra sėkmė!

Skaniausi šašlykai

Štai tokiems (žr. apačioje esančią nuotrauką) šašlykams pagaminti į faršą nereikia dėti nieko nereikalingo – pakanka mėsos ir lašinukų. Pasūdykite, gerai išmaišykite… Matote kokį faršą galima pasigaminti, pvz. mikserio pagalba?

Skaniausi šašlykai

Pasūdykite baklažanus prieš susmeigdami juos ant iešmų. Suformuokite iš faršo tankius kotletukus ir tik po to susmeikite juos ant iešmų.

Baklažanų šašlykai

Ir nereikėtų daryti didelių kotletų, tegul jie būna kiek mažesnio diametro nei baklažanai. Tuomet baklažanai iškeps dar geriau, o jų porėtas minkštimas, sugėręs mėsos sultis, taps ypač minkštas ir tirps burnoje it šokoladas!

Skaniausi šašlykai

Paimkite avienos nugarinę (dalį, esančią arčiau inkstų), kur nėra šonkaulių, o mėsa puikiai tinka kepti. Nukirskite stuburo likučius, tegul lieka tik maža ataugėlė – ji mums nesutrukdys suformuoti mėsos žiedų. Čiupkite porų, nuimkite keletą laiškų ir kelias minutes apvirkite, kad jie taptų elastingi ir nelūžinėtų per sulenkimus.

Aviena

Keturis svogūnus supjaustykite žiedais ir ilgai ilgai troškinkite keptuvėje, alyvuogių aliejaus ir sviesto mišinyje, kol svogūnai pradės raudonuoti. Tuomet įdėkite tenai keletą lapelių rozmarinų, česnakų ir šešių ančiuvių filė. Kai svogūnai apskrus, sudėkite viską į blenderį, įlašinkite šiek tiek balzaminio acto ir susmulkinkite. Gautą pastą užtepkite ant vidinės kepsnio pusės, o steiką (kepsnį) suriškite svogūnais, kad jį būtų patogų kepti ant grotelių.

Kepsniai

Patiekite su marinuotais artišokais ir alyvuogių aliejumi, užsigerkite vynu, o kitą kartą perriškite kepsnį skersai ir išilgai (įpjovę riebalus reikiamose vietose). Atlikę minėtą veiksmą galėsite kepti kepsnį iš visų pusių. Pamatysite, gausis labai skanus raštas.

Kepsniai

Dar viena puiki idėja: plonai sumuškite jautieną, pagardinkite prieskoniais, suvyniokite į taukinę, supjaustykite skrituliais ir susmeikite ant iešmų. Viskas labai paprasta! Tačiau sukeiskime skiemenis vietomis: vietoj jautienos naudokite veršieną o vietoj taukinės – plonus lašinukų griežinėlius. Visai kitas reikalas! Labai švelni ir sultinga mėsytė, beje, skonis lygiai toks pats puikus! Ir dar: lašinukai nebūtini. Galima pažaisti ir su kumpiu ar kuo kitų, ką Dievas davė. Pagrindinė mintis – sluoksniuotas, neįprastas šašlykas.

Skaniausi šašlykai

Avių ir veršiukų liežuviai, nors iš švelnesni nei jaučių, tačiau vis vien yra per daug kieti, kad iš jų galima būtų kepti šašlykus įprastu būdu. Todėl leiskite pristatyti visiškai kitą būdą marinuoti produktus šašlykams. Žiūrėkite, liežuviai dedami į daržovių mišinį iš svogūnų, saldžiųjų paprikų, česnakų ir trintų pomidorų. Viskas sūdoma ir gardinama pipirais ir… ant viryklės/žarijų! Beje, liepsna turi būti labai silpna, bet ji privalo būti.

Liežuvio šašlykas

Po valandos liežuviai gerokai suminkštės ir įgaus puikų aromatą, kurį jiems suteiks daržovės.

Liežuviai

Tik pažiūrėkite, kokie lobiai lieka puode! Neleiskime viskam pradingti – nukoškime sultinį ir perpilkime jį į puodą, kuriame sultinį užkaisime ir išgarinsime vandenį – mišinys sutirštės.

Padažas

Prieš kepdami šašlykus sutepkite gabaliukus gautu padažu.

Liežuvio šašlykas

Nereikia kepti labai ilgai, nes tokie šašlykai iškepa greitai. Jų skonis yra toks nuostabus, kad tikrai būsite įkvėpti padaryti kažką panašaus ir su kitais produktais.

Skaniausi šašlykai

Pavyzdžiui, šašlykų iš avienos šonkauliukų, paruoštų pagal aukščiau minėtą receptą! Gausis neįtikėtinai švelni konsistencija ir kardinaliai naujas šašlykų skonis.

Skaniausi šinkauliukai

Vis dėlto, ką besakytume, kaip beišsidirbinėtume, paruošę patį paprasčiausią šašlyką iš avienos nugarinės filė, gausime, mūsų manymu, patį skaniausią dalyką, kurį galima gauti iš vyriškos pramogos vardu „šašlykinė“.

Skaniausi šašlykai

Nieko nereikalingo: minimumas prieskonių, žiupsnis druskos ir teisingas kepimas!

Skaniausi šašlykai

O actas? Taip! Geras, tikras actas su prieskoniais ir žolelėmis lašinamas ant jau iškepusių šašlykų ir ant plonai pjaustytų svogūnų. Beje, nereikia kepti iškart visų šašlykų. Tokie šašlykai būna skaniausi tik keletą pirmų minučių.

Skaniausi šašlykai

Štai ir viskas! Atrodo paprasta?

Dar kartą apie staigmeną

Skaniausi šašlykai nuo a iki ž

„Skaniausi šašlykai nuo A iki Ž“ – knyga, žadinanti apetitą!

Šioje knygoje rasite skaniausių šašlykų receptų, patarimų: kaip kepti šašlykus, kaip marinuoti šašlykus ir daug daug nuotraukų! Net patys išrankiausi gurmanai ir vegetarai ras jiems tinkančių receptų!

Bent jau mes neradome internete nieko panašaus! Būtent todėl sugalvojome padovanoti Jums, mūsų skaitytojams, unikalią knygą „Skaniausi šašlykai nuo A iki Ž“! Užsiprenumeravę mūsų naujienlaiškį gausite šią knygą dovanų:

[wpmlsubscribe type="list" id="4"]






 
 

 
Vyro moters gyvenimo suvokimas

Kodėl skiriasi vyrų ir moterų gyvenimo suvokimai?

Tik po pirmų metų bendro gyvenimo su žmona pradėjau suvokti, kad skirtumai tarp mūsų apibūdinami ne tik išoriniais skirtumais, auklėjimu ir asmeniniais pasirinkimais. Tikriausiai, pirmas dalykas, kuris mane nustebino &...
parašė Henrikas
0

 
 
Paprastumas vyriškos vertybės

Apie paprastumą ir pagrindines vyriškas vertybes!

Metams bėgant pradedi šiek tiek kitaip į viską žvelgti, persitvarkai savo vertybių orientyrus – kitaip supranti paprastumą ir pagrindines vyriškas vertybes! Ateina laikas, kuomet tave vis mažiau domina kažkieno ...
parašė Vytautas
0

 
 
Kaip sakyti komplimentus

Menas arba kaip sakyti komplimentus!

Bendraudami su aplinkiniais kiekvienas, be abejo, norime, kad žmonės būtų geros nuomonės apie mus. Universaliausias būdas įtikti žmogui, t.y. padėti jam suformuoti nuomonę apie jus – komplimentas. Komplimentus m...
parašė Faustas
1

 

 
Ledai su Viagra

Ledai su Viagra – šampano skonio „Susijaudinimas“!

Britas ledų gamintojas sukūrė ledus su 25 mg Viagros vienoje porcijoje. Tai dar ne viskas. Skonis, pavadintas „Susijaudinimu“ (angų k. „The Arousal“) savyje slepia šampaną – pagrindinį ingredientą. Na, a...
parašė Pipiriukas
0

 
 
Kas yra Dan Bilzerian

Kas yra Dan Bilzerian ir kodėl jam pavydi visi pasaulio vyrai?

Kas yra Dan Bilzerian ir kodėl jam pavydi visi pasaulio vyrai? Na, pradėkime nuo to, kad šis vyrukas neturi jokių stabdžių ir gali leisti sau praktiškai bet ką, pavyzdžiui, numesti nuo namo stogo visiškai nuogą porno...
parašė Pipiriukas
14

 
 
Brangiausias pasaulio restoranas SubliMotion

Brangiausias pasaulio restoranas SubliMotion – vakarienė už 5200 Lt!

Jeigu kada keliausite į Balearų salyno pietvakarius, o tiksliau – į Ibisą,  jau galite atsidėti ~1500 eurų asmeniui už išskirtinę puotą. Taip taip, tai maždaug 5200 litų vienam asmeniui už pasisėdėjimą ...
parašė Faustas
0

 





  1. Vaida Grybiene

    Nuostabu! daug naudingu patarimu, gardziu recepteliu!


  2. Viktorija

    Super (tris kartus)! Ačiū už tokius receptus ;*


  3. Romualdas

    O tai kur žadėtoji knyga??



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


*

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>