Meniu

gruodžio 28, 2011

Pyragėliai su bulvėmis, svogūnais, grybais, kopūstais ir kuo tik norit (be mielių)!

Ką dar rašė »
Parašė: Aš Vyras
Pyragėliai su bulvėmis, svogūnais, grybais, kopūstais ir kuo tik norit

Šis receptas – tai šiek tiek patobulintas mano močiutės receptas (anksčiau vietoj kepimo miltelių buvo naudojama soda). Iki šiol prisimenu, kad būdamas visai mažiukas nekantriai laukdavau, kol ant stalo pasirodys pyragėliai su bulvėmis ir svogūnais, arba pyragėliai su grybais, na ir be abejo visiems labai gerai žinomi pyragėliai su kopūstais.

Noriu atkreipti dėmesį į tai, kad šie pyragėliai yra bemieliai! Esu ragavęs daugybę mielinės tešlos pyragėlių iš, turbūt, visų populiariausių kulinarijos skyrių Vilniuje, bet mielės vis vien padaro savo darbą ir tešlos skonis visiškai neprilygsta mano siūlomos tešlos skoniui.  Taigi, keliaukime prie reikalo!

Naminiai pyragėliai su bulvėmis ir svogūnais

Bemieliai pyragėliai su bulvėmis ir svogūnais

Tešlai pagaminti Jums reikės:

  • Kefyro – 0,5 litro;
  • Kiaušinių – 2 vnt.;
  • Grietinės arba jogurto –  2 stal. š.;
  • Aliejaus – 2 stal. š.;
  • Kepimo miltelių – pakelis;
  • Cukraus – 2 arb. š.;
  • Druskos;
  • Miltų – 500+ gramų.

500 gramų miltų sumaišome su kepimo milteliais, druska, cukrumi. Įpilame kefyrą, įmušam kiaušinius, įpilame aliejų, grietinę. Viską gerai išmaišome ir nepanikuojame, kad tešla gavosi lipni (taip turi būti, kad ji nesigautų labai kieta). Minkome ir pamažu papildomai barstome miltais, kol gausis minkštos konsistencijos tešla. Paruoštą tešlą apibarstome miltais ir uždengiame puodu 30 minučių.

Bemielių pyragėlių tešla

Ruošiame įdarą

Pyragėliai su bulvių koše

Tiksliai nepamenu kiek reikia bulvių, nes niekada jų nesveriu ir neskaičiuoju. Dažniausiai įdaro šiek tiek pritrūksta, dėl to visada gaunasi keletas paplotėlių be įdaro. Na, aš manau, kad visi verda bulves panašaus dydžio puoduose, tad galiu pasakyti, kad maniškis šį kartą buvo pilnas bulvių, o įdarui sunaudojau du trečdalius.

Taigi, išverdame bulvių, apkepiname svogūnų (jeigu kas norit, galite įdėti spirgučių – tuomet gausis tikrai kaimiški pyragėliai ir nereikės naudoti aliejaus). Bulves sugrūdame (pieno į bulvių košę nepilu, o naudoju bulvių nuovirą. Galite naudoti sultinį ir panašiai) ir tiesiai iš keptuvės kartu su visais riebaliūkščiais pilame į bulves keptų svogūnų ir riebalų mišinį. Viską išmaišome ir turi gautis masė, panaši į pavaizduotą apačioje esančioje nuotraukoje. Sudedame į lėkštutes, kad atvėstų – bus patogiau formuoti pyragėlius. Neužmirškite pasūdyti bulvių ir svogūnų! Galite dėti mėgstamiausių prieskonių. Aš su šiuo įdaru niekada daug nežaidžiu: druska, pipirai ir daugiau nieko.

bulvės su svogūnais

Formuojame pyragėlius

Kaip lipdyti pyragėlius

Čiumpame trečdalį arba pusę tešlos ir iškočiojame lakštą. Svarbu, kad tešla nepriliptų prie stalo, tad neužmirškite miltų. Jeigu pyragėliai bus nedideli, tešlai „supjaustyti“ naudokite stiklinę. Aš naudojau tokį milžinišką puoduką (0,5 l) su „I love tea“ užrašu (turbūt matėte). Šiek tiek ištampome, iškočiojame tešlą, kad skrituliukas būtų didesnis ir įdedame įdaro (aš dėjau gerą stalinį šaukštą su kaupu). Gerai užspaudžiame kraštus. Darome taip pat, kaip ir formuodami koldūnus, tik po to apverčiame pyragėlį siūle į apačią ir suspaudžiame, kad gautųsi galutinė pyragėlio forma.

Pyragėliai

Nuotrauka iš interneto, nes aš taip gražiai nedarau :). Belieka apversti ir suspausti.

Kepame pyragėlius

pyrageliai-su-kopustais-receptas

Lengviausia dalis. Čiumpame keptuvę, įpilame aliejaus (negailime) ir įkaitiname ant vidutinės ugnies. Kai aliejus įkais, dedame pyragėlius ir iš pradžių apskrudiname vieną pusę, po to kitą. Galite dėti paruoštus pyragėlius ant servetėlių, kad sugertų bent kažkiek riebalų, bet nemanykit, kad Jus tai išgelbės, nes šis receptas tikrai ne tiems, kas „dietinasi“.

Pastaba: po kažkur 3-5 partijų rekomenduoju pakeisti aliejų nauju, nes sename susirinks pridegusių miltų ir kitų atliekų.

Kokie dar gali būti pyragėlių įdarai?

Pyragėlių įdarai

Kadangi aš šį kartą dariau dviejų rūšių įdarus ir vieną jau žinote, t.y. bulvių ir svogūnų, pasidalinsiu antruoju.

Grybų ir svogūnų įdaras:

Smulkiai supjaustome mėgstamus grybus ir svogūnus. Viską sumetame į keptuvę, apšlakstome aliejumi ir kepame. Turėkite omenyje, kad, pavyzdžiui, šampinionai labai sukepa ir iš pilnos keptuvės gaunasi geriausiu atveju 1 cm įdaro. Dėl to, kaip matote, man gavosi tik maža lėkštutė pyragėlių su grybais. Aš šį įdarą pagardinau: prieskonių mišiniu „Garam Masala“; druska ir pipirais; žiupsneliu cinamono. Gavosi labai įdomus skonis. Principas tas pats – geras šaukštas įdaro; lenkiam; užspaudžiam; apverčiam; prispaudžiam; kepam.

Bulvių, svogūnų ir faršo įdaras:

Principas toks pats, kaip ir bulvių su svogūnais įdaro, tačiau į tą patį įdarą papildomai dedame keptą kiaulienos ir jautienos faršo mišinį arba keptą kalakutienos faršą. Faršą galima gardinti čili pipirais (kas mėgsta aitriau). Bulvių ir faršo santykis 1:1.

Ryžių ir kiaušinių įdaras:

Na, čia jau klasika, tad nemanau, kad reikia daug ką pasakoti. Išverdame ryžių, kiaušinių, viską sumaišome įdėję sviesto ir žolelių (aš dedu krapų, nes labai juos mėgstu). Kai kas dar ir sūrio įdeda, bet aš darau atskirą sūrio įdarą.

Sūrio įdaras:

O čia jau Jūsų fantazijos reikalas. Aš naudoju „Rokiškio“ sūrį arba „Čederį“. Tiesiog smulkiai supjaustau kubeliais po 0,3-0,5 cm. Galima tarkuoti, bus paprasčiau. Pagardiname pipirais, žolelėmis ir įdarinėjame pyragėlius. Pastaba: būtinai labai gerai užspauskite pyragėlius, nes kepant gali išbėgti sūris.

Galite eksperimentuoti, pavyzdžiui, daryti plonus pyragėlius su fetos sūriu. Tiesiog po to, kai įdarysite pyragėlius ir gerai užspausite siūles, kočėlu iškočiokite pyragėlius iki maždaug 1 cm storio. Gausis labai gardūs ovalo formos paplotėliai su fetos sūriu. Galite pagardinti fetą kmynais, bazilikais, krapais ir mėgstamais žalumynais. Tokie pyragėliai/paplotėliai yra skanesni šalti, kaip užkandis prie alaus arba vyno.

Kopūstų įdaras:

Troškiname raugintus kopūstus ir po to jais įdarome pyragėlius. Kai kurie dar mėgsta sumaišyti kopūstų ir grybų įdarus (esu ragavęs – skanu).

Čili troškinio arba tortilijų įdaras:

Randame patinkantį čili troškinio (ne sriubos!) arba tortilijų įdaro receptą. Dažniausiai jis būna gan paprastas. Aš darau taip:
1:1 kiaulienos ir jautienos faršą kepu su „TexMex“ prieskonių mišiniu ir svogūnais, tada dedu marinuotu kukurūzų, marinuotų pupelių, raudonų paprikų ir troškinu atidengęs keptuvę, kad garuotų skysčiai. Kepimui naudoju tik sviestą arba sviesto ir alyvuogių aliejaus 1:1 mišinį. Kai įdaras ataušta, darau šiek didesnius pyragėlius ir gerai užspaudžiu. Labai skanu ir svečiai bus labai nustebę, nes galiu garantuoti, kad tokių pyragėlių jie dar tikrai nebus ragavę, na, nebent tik lankėsi pas mane.

Sūrio ir kumpio įdaras:

Smulkiai supjaustome sūrį ir kumpį, pagardiname mišinį prieskoniais (tik be druskos, nes sūris ir kumpis ir taip sūrūs). Rankomis suformuojame įdaro rutuliukus ir įdarome jais tešlą.

Rūkytos vištienos, ananasų, kedro riešutų ir/arba marinuotų kukurūzų įdaras:

Yra labai skanios salotos iš minėtų ingredientų. Trūksta tik salotų lapų ir jogurto, bet dabar ne apie salotas. Sukapojame vištieną, smulkiai supjaustome ananasus (naudoju marinuotus), nuplauname lukštentų kedro riešutų ir paruošiame kukurūzų. Viską sumaišome. Įdaras turi gautis drėgnas. Pastaba: labai gerai užspauskite pyragėlius ir kepkite labai atsargiai, nes kai ananaso sultys pakliūna į karštą aliejų, patys suprantate, kad būna labai linksma. Šie pyragėliai valgomi šalti.

Žiedinių kopūstų, marinuotų žirnelių ir žalumynų įdaras:

Išverdame žiedinių kopūstų pasūdytame vandenyje. Sutriname juos su marinuotais žirneliais ir žolelėmis bei pagardiname „Garam Masala“ prieskonių mišiniu arba bet kokiu kitu rytietiškų prieskonių mišiniu daržovėms. Galite įdėti šiek tiek trintų česnakų, bet nepersistenkite, nes česnakai gali „užmušti“ švelnų skonį. Šie pyragėliai skanūs tiek šalti, tiek karšti.

Galiu pasakyti tik tai, kad įdarams nėra jokių apribojimų. Čia pateikiau tik dalį to, ką esu daręs pats. Nedėjau saldžių įdarų, nes galime ir su bananais daryti, ir su obuoliais bei vyšniom ir t.t., bet šio recepto nutariau neskirti desertams.

Mėgstamiausias padažas prie pyragėlių

Padažas prie pyragėlių

Sumaišykite pakelį grietinės (stiklinę) su staliniu šaukštu garstyčių, krapais ir petražolėmis, pagardinkite viską pipirais ir žiupsneliu cinamono! Nustebsite, koks skanus gali būti iš pirmo žvilgsnio labai paprastas produktų mišinys.

Pabaigai dar keletas pavykusių pyragėlių nuotraukų, kad susidarytumėt įspūdį:

Bemieliai pyragėliai Bemieliai pyragėliai Bemieliai pyragėliai

Linkiu visiems skanaus ir gerų švenčių!

Aleksandras.






 
 

 
Vyro moters gyvenimo suvokimas

Kodėl skiriasi vyrų ir moterų gyvenimo suvokimai?

Tik po pirmų metų bendro gyvenimo su žmona pradėjau suvokti, kad skirtumai tarp mūsų apibūdinami ne tik išoriniais skirtumais, auklėjimu ir asmeniniais pasirinkimais. Tikriausiai, pirmas dalykas, kuris mane nustebino &...
parašė Henrikas
0

 
 
Paprastumas vyriškos vertybės

Apie paprastumą ir pagrindines vyriškas vertybes!

Metams bėgant pradedi šiek tiek kitaip į viską žvelgti, persitvarkai savo vertybių orientyrus – kitaip supranti paprastumą ir pagrindines vyriškas vertybes! Ateina laikas, kuomet tave vis mažiau domina kažkieno ...
parašė Vytautas
0

 
 
Kaip sakyti komplimentus

Menas arba kaip sakyti komplimentus!

Bendraudami su aplinkiniais kiekvienas, be abejo, norime, kad žmonės būtų geros nuomonės apie mus. Universaliausias būdas įtikti žmogui, t.y. padėti jam suformuoti nuomonę apie jus – komplimentas. Komplimentus m...
parašė Faustas
1

 

 
Ledai su Viagra

Ledai su Viagra – šampano skonio „Susijaudinimas“!

Britas ledų gamintojas sukūrė ledus su 25 mg Viagros vienoje porcijoje. Tai dar ne viskas. Skonis, pavadintas „Susijaudinimu“ (angų k. „The Arousal“) savyje slepia šampaną – pagrindinį ingredientą. Na, a...
parašė Pipiriukas
0

 
 
Kas yra Dan Bilzerian

Kas yra Dan Bilzerian ir kodėl jam pavydi visi pasaulio vyrai?

Kas yra Dan Bilzerian ir kodėl jam pavydi visi pasaulio vyrai? Na, pradėkime nuo to, kad šis vyrukas neturi jokių stabdžių ir gali leisti sau praktiškai bet ką, pavyzdžiui, numesti nuo namo stogo visiškai nuogą porno...
parašė Pipiriukas
14

 
 
Brangiausias pasaulio restoranas SubliMotion

Brangiausias pasaulio restoranas SubliMotion – vakarienė už 5200 Lt!

Jeigu kada keliausite į Balearų salyno pietvakarius, o tiksliau – į Ibisą,  jau galite atsidėti ~1500 eurų asmeniui už išskirtinę puotą. Taip taip, tai maždaug 5200 litų vienam asmeniui už pasisėdėjimą ...
parašė Faustas
0

 





  1. brrr

    Sveiki,o jeigu ne su kepimo milteliais,tai kiek sodos reikia?nes kepimo milteliu niekada niekur nenaudoju,aciu :)


    • Brrr,

      Žinok, dabar tiksliai net nepamenu, bet man rodos, kad močiutė dėdavo nubrauktą arbatinį šaukštelį, tik man rodos dar „gesina“ actu tokiu atveju.

      Pagarbiai,
      Aleksandras.


  2. brrr

    Ačiū,einu gaminti,pranešiu,kaip sekėsi :) Nugesinti actu tikriausiai nereikia,nes kefyre galima nugesinti sodą :)


  3. Gintaras

    Sveiki,
    ka tik baigiau kepti siuos a la beliasus-ceburekus :) juos taip pavadinau nes panasu skoniu i tuos.Be to manoji kepa ceburekus dedama varske i tesla,tada ceburekai gaunasi savotisko skonio minkstai guminukai.Musu seima juos labai megsta! dabar paragavus siu skonis nei kiek neapvyle,kietumas kaip ir tu musu su varske,grys seima jauciu patiks visiems.Dariau su bulvemis pridedeamas pakepintu parukytu kaimisku lasinuku ir dar su kopustu-grybu idaru,dvieju rusiu matysim kas kam ir kaip patiks. ACiu Aleksandrui uz recepta kuris patiko man todel kad tai buvo ne mieliu,varskes ar kitu pagrindu o pigesnio kefyro,kuris siuo atveju nei kiek varskei nenusileido.


  4. Ilona

    Dėkoju Jums už receptą-seniai tokio ieškojau…Tik norėjau pasidomėti,kiek kepimo miltelių pokelis (g.)?


  5. Gerda

    O kokio dydzio tas kepimo milteliu pakelis? Pas mane 100g :)



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


*

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>