Kadangi tai pirmasis receptas, kurį skelbiu, noriu papasakoti kai ką Jums, mieli skaitytojai. Noriu pabrėžti, kad skaniausi patiekalai gaunasi tada, kai gaminu draugams. Aš turiu daug pomėgių ir vienas iš jų – aš labai mėgstu gaminti įvairiausius patiekalus, todėl sugalvojau įamžinti savo įkvėpimo akimirkas ir skelbti jas.
Taigi pakviečiau keturis artimus draugus į svečius ir nutariau pavaišinti juos traškia vištiena su pomidorais. Šį receptą aš sužinojau iš Jamie Oliver knygos (beje, Jo chaotiškas maisto gaminimo stilius mane žavi labiausiai). Nenoriu dėti čia “sausų” instrukcijų, todėl visuose straipsniuose laukite komentarų ir papildomų nuotraukų… Taigi pradėkime, alkanieji:
Šiek tiek apie patiekalą: jo neįmanoma pagaminti blogai. Iškepusią vištieną galite sukapoti ir dėti į „šiltas“ salotas arba valgyti vieną. Improvizuokite!
5-8 PORCIJOMS REIKĖS:
- 8 vištienos kulšelių (galiukus nupjaukite, kad atrodytų estetiškiau)
- jūros druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
- didelio pluoštelio šviežių bazilikų (lapelius nuskinkite, stiebelius smulkiai supjaustykite)
- 2 didelių saujų pusiau perpjautų raudonųjų ir geltonųjų vyšninių (cherry) pomidorų bei ketvirčiais supjaustytų slyvinių pomidorų
- 1 – 1,5 česnako galvutės (sulaužykit skiltelėmis)
- 1 – 2 smulkiai supjaustytos šviežios raudonos aitriosios paprikos
- alyvuogių aliejaus
- nebūtinai: 1 skardinės (400 g) baltųjų pupelių (nukoškite)
- nebūtinai: 2 kg nuplautų nuskustų bulvių (supjaustykite golfo kamuoliuko dydžio (4-5 cm) gabaliukais)
PROCESAS:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Įtrinkite prieskoniais kulšeles ir vienu sluoksniu sudėkite į atitinkamo dydžio keptuvę. Sumeskite bazilikus ir pomidorus. Po visą keptuvę išdėliokite česnako skiltelių ir paprikų, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pamaišykite; pomidorus nustumkite gilyn. Keptuvę įstatykite į orkaitę ir kepkite ~ 1,5 val. (90 min). Praėjus pusei laiko, apverskite pomidorus. Kepti derėtų tol, kol vištienos odelė taps traški, o mėsa lengvai atsiskirs nuo kaulų.
Jei norite, į keptuvę galite įdėti pupelių ir bulvių (keletą supjaustytų) ir kepti kartu su vištiena. Arba galite patiekti vištieną su virtomis bulvėmis (bulvių koše). Prieš patiekdami, išspauskite česnako skiltelių.
Aš patiekiu vištieną su virtomis bulvėmis, žaliosiomis alyvuogėmis (įdarytomis paprikom) bei keliais supjaustytais “cherry” pomidoriukais ir pagardinu viską nuostabiu padažu, kuris pasigamino kepimo proceso metu, kai pomidorai ir visi kiti ingredientai išskyrė sultis. Taip pat prie patiekalo tobulai dera raudonasis “Domaine Courbis Saint Joseph 2005 AOC” vynas (kaina ~90 Lt). Kadangi aš studentas, naudoju kiek pigesnį ;), tačiau, jei norite, kad Jūsų išrinktoji (išrinktasis) liktų nustebinta(-as), galite naudoti būtent mano minėtą vyną.
Viso patiekalo kaina (neįskaitant vyno): ~70 Lt t.y. ~ 14 Lt asmeniui, jei būnat 5-kiese. Logiška, kad negaminsite ‘tet-a-tet” vakarienei 8-nių kulšelių. Pakaktų 2 – 3. Atsiminkite, kad tikslas – ne prisiryti iki visiškos apatijos desertui, o pasimėgauti puikiai pagamintu maistu, nes desertas po tokio prieskoningo patiekalo gali būti labai (net nežinau kaip išsireikšti, jei netyčia vaikai skaitytų) “karštas”…
Skanaus!
„Aš Vyras“ komanda dėkoja už šį skanų receptą Aleksandrui B.