Tirpi kava tapo nepakeičiamu produktu tiek namuose, tiek ofise. Labai daug žmonių nė neįsivaizduoja savo darbo dienos pradžios be puodelio kavos, tačiau ar jie suvokia, kad nepaisant tonizuojančių ir gaivinančių tirpios kavos savybių, tirpi kava gali neigiamai paveikti žmogaus sveikatą?
Darbo dienų „srovėje“ ne visada įmanoma spėti paruošti puodelio natūralios kavos ir būtent todėl žmonija (kaip visada, savo laimingai nelaimei) išrado tirpią kavą. Kavos pupeles kepa ir smulkina, o po to galimi du tirpios kavos gamybos procesai: arba kava verdama ~4 valandas, kol vanduo sugers visas jos medžiagas ir po to praleidžiama per filtrą ir išdžiovinama (nugarinama), arba pasitelkiamas vakuuminio džiovinimo metodas, po kurio gaunamos kavos granulės. Štai taip ruošiamas aromatingasis gėrimas (sausam pavidale).
Kava ir organizmas
Tirpi kava nerekomenduotina žmonėms, sergantiems ateroskleroze, išemine širdies liga, sergantiems inkstų ligomis, kenčiantiems nuo hipertonijos, glaukomos arba hiperaktyvumo bei nemigos. Taip pat tirpi kava skatina gastrito, rėmens atsiradimą bei kenkia potencijai.
Kava – narkotikas
Kava pirmiausia asocijuojama su kofeinu, o kofeinas – tai medžiaga, sukelianti priklausomybę. Tirpioje kavoje kofeino dažniausiai būna 50% daugiau, nei natūralioje. Ar žinojote, kad staigus atsisakymas nuo kavos gali sukelti: „kaulų laužymą“, mieguistumą, reakcijos sulėtėjimą, galvos skausmus, irzlumą ir pykinimą?
Jeigu Jūs pasiryžote atsisakyti kavos, darykite tai pamažu, priklausomai nuo vartojimo periodo.
Kava – nuodai
Šiandien tirpioje kavoje yra tik apie 15% natūralios kavos medžiagų. Visos kitos medžiagos – tai priemaišos, naudojamos tam, kad tirpios kavos savikaina būtų kuo mažesnė. Į tirpią kavą „nesigėdija“ dėti įvairių priedų: miežių, avižų, varpinių augalų, gilių miltelių ir, be abejo, kavos lukštus, stabilizatorius ir sintetinį kofeiną. Taip pat naudojamas specialūs aromatizatoriai, kurių dėka „kava“ susigrąžina gamybos proceso metu prarastą aromatą. Dauguma minėtų priedų neigiamai veikia žmogaus organizmą, o šių medžiagų perteklius sukelia toksinį apsinuodijimą ir rimtų sveikatos problemų: pradeda „šlubuoti“ širdis, kepenys ir skrandis.
Svarbu
Nustatyti kavą su priedais labai lengva, reikia tiesiog įlašinti keletą lašų jodo į paruoštą tirpią kavą. Jeigu pastebėsite, kad kava įgavo melsvą atspalvį, prieš Jus kava su priedais ir priemaišom.
Jeigu rinksitės kavą, turėkite omeny, kad geriau rinktis mažesnį blogį (jei nėra kitos išeities), t.y. geriau yra palepinti save puodeliu natūralios kavos, o ne nuolat gerti tirpią.
Negalvojau, kad tirpi kava nuodai. Aciu uz straipsni!!!
Tirpi kava – tai ne nuodai, bet ji tiesiog yra kenksmingesnė, nei natūrali kava. Kas per daug – tas negerai! Tirpioje kavoje yra daug nereikalingų medžiagų, o kofeino kiekis tikrai didokas, tad po kurio laiko (vartojant tirpią kavą, pvz. kasdien) pradės „šlubuoti“ koks nors organas arba kuri nors organizmo sistema.
Pagarbiai,
Samanas.
Iki 5 puodelių natūralios kavos per dieną, mažina riziką susirgti vyresniame amžiuje prostatos vėžiu. Čia ne mano sugalvota pasiklauskite pas savo gydytojus.
Kava-naroktikas, kava-nuodai. Autoriaus komentaras. „Kava ne nuodai, tik kensmingesne, nei naturali“ butu neblogai jeigu apsisprestum is tikro, kas tai yra…. Mokslininkai gincijasi del kavos poveikio organizmui. Kyla naturalus klausimas, kodel zalioje arbatoje kofeinas nekenkia, o kavoje kenkia??? Kodel kava toksinus geriau isvalo nei arbata? Koks kiekis kavos kenkia, o koks ne? Jeigu tirpi kava su priedais vadinasi kavos gerimas, cia autorius prasoviai. Straipsnis pavirsutiniskas paremtas ne faktais, o asmenine nuomone. Manau, tokie straipsniai neatitinka tikraji fakta, o atlieka neigiama visuomenes formavimo funkcija.